Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Динкић: Сбербанка ће подржати пласман српских извозника на руско тржиште
12.07.2013.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић састао се данас у Москви са првим човеком највеће банке у Русији Херманом Грефом (извршни директор и председник Управног одбора Сбербанке), замеником директора Сбербанке, Сергејем Горковим и замеником председника Фијат Групе, Алфредом Алтавилом са којима је између осталог разговарао о будућој сарадњи у области пласмана фијатових аутомобила произведених у Крагујевцу на руско тржиште.

Динкић је рекао да је руска Сбербанка заинтересована да буде главни носилац посла извоза аутомобила произведених у Крагујевцу на руско тржиште и изразио очекивање да ће Влада Руске Федерације ускоро и званично одобрити аранжман који су председник Путин и премијер Дачић договорили пре три месеца.„Фијат има намеру да продаје возила која производи у Србији на руском тржишту, а наш премијер и председник Путин су постигли договор да се Србији одобри један бесцарински контингент од 10.000 возила за пласман у Русији. Сматрам да је то јако важно за Србију, јер је Фијат наш највећи извозник. Већ велики број радника ради у аутомобилској индустрији и захваљујући овом аранжману још више људи би добило посао у Србији“, изјавио је након састанка министар Динкић и додао да је Фијат спреман да повећа производњу и пласира аутомобиле на руско тржиште.

Министар финансија и привреде је данас у Москви потписао и споразум са Сбербанком о успостављању сарадње између српске Агенције за осигурање и финансирање извоза и ове банке.

„Ми смо такође потписали споразум са Сбербанком да се успостави сарадња између наше Агенције за осигурање и финансирање извоза и највеће руске банке Сбербанке о осигурању и финансирању наступа српских извозника у Русији како би још више домаћих производа било пласирано на велико руско тржиште. То је смисао овог аранжмана“, рекао је Динкић.

Заменик директора Сбербанке Сергеј Горков истакао је да је потписивање споразума још један корак у унапређењу одличних односа Русије и Србије.

„Ово је још један корак у развоју наших односа са Владом Србије. То је првенствено подршка српском извозу, али може непосредно да помогне и вашој читавој економији. Сада разматрамо да подржимо конкретан пројекат извоза крагујевачког Фијата 500Л у Русију“, оценио је Горков.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд