Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Приоритет је што пре започети радове на Коридору 11
05.07.2013.

Стратешко парнетрство Србије и Кине, успостављено на највишем државном нивоу 2009. године, резултирало је унапређењем економске сарадње две земље, посебно у области инфраструктурних пројеката. Изградња моста Земун-Борча и радови на ТЕ Костолац 2, успешно се реализују, а као посебан приоритет истакнуто је што хитније покретање радова на делу ауто-пута на Коридору 11, закључци су данашњег Пленарног заседања Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу Србије и Кине, којом је председавао министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Министар Динкић је указао да је потребно убрзати активности на закључењу кредитног уговора са кинеском Ексим банком о изградњи дела ауто-пута од Обреновца до Љига на Коридору 11, како би се искористила ова грађевинска сезона и што пре започели радови.

Током данашњег Пленарног заседања мешовите комисије, кинески заменик министра трговине Ли Ђинзао рекао је да постоји потенцијал да српске компаније више извозе у Кину. Предложено је да се у наредном периоду организују наступи српских компанија на сајмовима у Кини, како би се међу привредницима остварила боља комуникација, што ће, како је оцењено, отворити нове предлоге за сарадњу и идеје за реализацију нових пројеката.

Министар Динкић је рекао да се стратегија развоја Србије заснива на привлачењу директних инвестиција и расту извоза и додао да су стратешке развојне гране аутомобилска, ИТ индустрија и прехрамбена индустрија заснована на пољопривреди. Он је указао да су то уједно и области које би могле бити занимљиве кинеским компанијама које би у Србији отварале производне капацитете ради извоза на трећа тржишта. У том смислу, договорено је да се за потенцијалне кинеске инвеститоре организују презентације о могућностима улагања у Србији.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић поновио је да сви инвеститори у Србији имају могућност преференцијалног извоза српске робе по споразумима о слободној трговини са земљама ЦЕФТА споразума, Руске Федерације, Белорусије, Турске, ЕФТА и ЕУ, што је тржиште од милијарду људи.

Кинеска и спрска страна изразиле су задовољство досадашњом оствареном сарадњом и изразиле наду да ће се сарадња наставити и у будућности, како у инфраструктурним пројектима тако и у области инвестиција.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд