Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Потписан Споразум о формирању заједничке Контакт групе између Управе царина и Привредне коморе
04.07.2013.

Управа царина Србије и Привредна комора потписале су данас Споразум о формирању заједничке Контакт групе чиме је престао да важи Споразум о формирању заједничке експертске комисије потписан 2006. године. Споразум између Управе царина и ПКС потписали су представници те две институције, директор Управе царина, Тихомир Богићевић, и први потпредседник ПКС, Раша Ристивојевић.

Споразум је потписан у оквиру посете генералног секретара Међународне уније друмских превозника (ИРУ), Умберта де Прета, Балкану. Долазак новог генералног секретара ИРУ у Србију је његова прва званична посета некој земљи после ступања на дужност, а разлог је изузетно добра сарадња ИРУ са ПКС, ресорним министарством и Управом царина.

Генерални секретар Међународне уније друмских превозника (ИРУ), Умберто де Прето и министар саобраћаја, Милутин Мркоњић, су овом приликом у Привреној комори потписали Меморандум о разумевању између Министарства саобраћаја и ИРУ.

Споразум о формирању заједничке Контакт групе између Управе царина и ПКС има за циљ да привредним друштвима која испуњавају утврђене стандарде и критеријуме обезбеди убрзање и поједностављење царинских процедура, повећање безбедности и олакшица у међународној трговини.

Резултат ће се огледати у стварању безбеднијег амбијента у функционисању међународног трговинског ланца, рационалној употреби људских ресурса, бржој и ефикаснијој реализацији фискалних наплата и циљева у складу са Царинским законом.

Заједничка Контакт група, коју ће чинити по три представника Управе царина и Привредне коморе, треба да омогући редовне консултације, размену информација, као и заједничко разматрање уочених системских појава и процеса који имају или могу имати негативне утицаје на спровођење царинских поступака. Задатак те групе биће и да сугерише предлоге решења чије ће спровођење допринети даљој рационализацији пословања учесника у царинском поступку и Управе царина.

Циљ је да се превентивно делује, те да се спречавањем негативних појава повећа ефикасност како пословне заједнице, тако и саме царинске службе.

Подсећамо да Србија заузима водеће место по броју издатих електронских ТИР пре-декларација у региону, као и да је лидер у коришћењу SAFE TIR система који омогућава брзу и безбедну размену података о транзитним операцијама.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд