Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Мере Министарства финансија почеле да дају резултате
30.06.2013.

Мере за стабилизацију државног буџета, које су саставни део недавно усвојеног пакета економских мера Владе, почеле су да дају прве резултате. У јуну је остварен најмањи буџетски дефицит од почетка ове године, у износу од око 5 милијарди динара. Према првим прелеминарним подацима Министарства финансија и привреде, у јуну је прикупљено око 70 милијарди динара прихода, док су расходи истовремено износили око 75 милијарди динара.

Стабилизација републичког буџета у јуну је резултат договорених мера штедње на расходној страни, али и значајног пооштравања финансијске дисциплине и знатно боље наплате прихода него у претходним месецима.

Пореска управа ће у наредном периоду додатно појачати своју активност на терену, уз нулту толеранцију на финансијску недисциплину. Сви који не плаћају порез биће без изузетка кажњени у складу са законом, јер како је министар Динкић недавно рекао, они који не плаћају порез не варају државу, већ варају учитеље, лекаре, пензионере, раднике, сељаке и све друге грађане који због тога губе шансу за бољи стандард. Због тога ће се појачати контрола нерегистрованих фирми, као и свих објеката који не издају фискалне рачуне грађанима. Тиме ће се обезбедити једнак третман према свим пореским обвезницима, како привредници који редовно извршавају све обавезе према држави више не би имали нелојалну конкуренцију.

Пореска управа ће у наредним недељама кренути и са унакрсном провером имовине и прихода богатијих грађана. Контроле ће прво кренути од оних грађана који у законском року уопште нису пријавили имовину вреднију од 35 милиона динара. Таквима ће на лицу места најпре бити изречена казна у износу од 3% од вредности непријављене имовине, а затим ће се детаљно утврђивати да ли за стечену имовину имају покриће у оствареним приходима.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд