Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Петковић: Улагања у инфраструктуру на српским планинама привлаче приватне инвеститоре
28.06.2013.

„Државна улагања у развој инфраструктуре на српским планинама у претходним годинама имају за резултат појачано интересовање приватних инвеститора. Препознали смо туризам као стратешку шансу за развој привреде, али и за развој наших региона. То се већ сада исплаћује и види се да су многе друге привредне гране посебно саобраћај, индустрија хране за потребе туристичких центара, доживеле процват, а то им је донео управо туризам кроз сопствени развој“, изјавио је данас на Копаонику државни секретар у министарству финансија и привреде Горан Петковић на отварању првог Самита скијалишта Централне Европе.

Петковић је казао да је свим инвеститорима омогућено да транспарентно и брзо дођу до свих потребних дозвола и услова.“Међу активностима државе које су отвориле могућности за инвестирање су уређење планске и техничке документације. Сада је на планинама Копаоник, Стара Планина уређен већи број парцела. Довољно је да инвеститор дође и затражи могућност да инвестира, одмах ће добити све могуће комуналне прикључке, дозволе и упутства по којима може да сагради свој објекат”, рекао је Петковић.

У прва четири месеца ове године на Копаонику је забележен пораст у доласцима гостију за 15,5 одсто, а у ноћењима 13,4 процената у односу на исти период 2012, док је на Златибору за исти период забележен раст од 2,3 одсто у доласцима и 4,1 одсто у ноћењима. Ноћења на Копаонику и Златибору чине 56,7 одсто укупног броја ноћења у планинским центрима Србије. Петковић је најавио да ће Златибор и Копаоник добити нову опрему, међу којима су alpin coaster – справа за спуштање низ падине ове две планине, забавне паркове за децу.„Развој планинског туризма у Србији, доприноси развоју целе привреде Србије јер се отварају нова радна места а све то доводи и до раста учећа гране туризма у укупном бруто домаћем производу земље“, казао је државни секретар Петковић. Дводневни Самит скијалишта Централне Европе окупио је 130 делегација из 13 земаља – Швајцарске, Словеније, Хрватске, Аустрије, Канаде, Чешке, Италије, Црне Горе. Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Македоније и Србије. Самит организују Скијалишта Србије, Центар за истраживање и студије туризма Новог Сада и Удружење хотелијера Копоник.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд