Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Петковић обишао археолошко налазиште Бело брдо у Винчи
27.06.2013.

Државни секретар у Министарству финансија и привреде, задужен за туризам Горан Петковић састао се данас са представницима Музеја града Београда, Завода за заштиту културе Републике Србије, Градског секретаријата за културу и руководиоцем археолошког налазишта Винча са којима је разговарао о приоритетима даљег развоја овог локалитета.

,,Са Заводом за заштиту споменика културе Републике Србије смо ове године већ остварили сарадњу на два значајна пројекта које смо подржали у износу од више од 30 милиона динара. Данас смо разговарали о првом документу Студије изводљивости развојног пројекта Винча као туристичког места и изразили очекивања да ћемо и овај пројекат током ове и следеће године покушати да реализујемо. Идеја је да са тим документом касније тражимо средства, било из буџетских или донаторских извора“, изјавио је Петковић након састанка.

На састанку је такође договорено да се реактивира Савет за управљање Винчом као локалитетом. Савет би представљао тело које би створило правни основ и финансијске услове за конзервацију самог налазишта, санацију клизишта и даље унапређење изложбеног простора.

,, Ми као ресор за туризам ћемо се убудуће ангажовати на промоцији Винче као јединственог локалитета у свету који показује развој цивилизације у периоду од око 8 хиљада година и трудићемо се да га као таковог представљамо и домаћим и станим туристима“, закључио је Петковић.

Министарство финансија и привреде, ресор за туризам је више пута показало своју заинтересованост за туристификацију археолошког налазишта Винче за шта је неопходна синергија између Министарства културе, града Београда и Завода за заштиту споменика као и музеја града Београда који управља локалитетом.

Након усвајања Стратегије развоја туризма 2005. године, Министарство је из свог буџета и средстава међународних донатора за пројекте туризма и заштите културног наслеђа, обезбедило више од 1 милијарде динара за пројекте културног туризма, као што су Визиторски центар Лепенски вир, Сирмијум, Виминацијум, ревитализација Голубачке тврђаве и многе друге.

Кроз свој досадашњи рад Министарство финансија и привреде, ресор за туризам је доказао своју бригу о културном наслеђу Србије и сматра да се кроз принципе одрживог туризма најбоље може заштити културно наслеђе наше земље.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд