Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Србија се у мају раздужила за 107 милиона евра
15.06.2013.

Јавни дуг Републике Србије смањен је у мају за 107 милиона евра и износио је 18,9 милијарди евра. Учешће јавног дуга у бруто домаћем производу смањено је на 56,3%. Раздуживању државе у мају највише су допринели исплата старе девизне штедње и отплата доспелих државних хартија од вредности.

Најновији подаци показују да је у периоду јануар–мај ове године дефицит консолидованог рачуна буџета износио 78,3 милијарди динара. Истовремено, дефицит републичког буџета био је 96,0 милијарди динара. Резултат консолидованог рачуна комплетне државе је бољи у односу на републички ниво, с обзиром да је у појединим секторима на консолидованом нивоу остварен суфицит.

Највећи суфицит у првих пет месеци ове године оствариле су општине и градови, у укупном износу од 10 милијарди динара, као и Републички фонд за здравствено осигурање, у износу од 7,8 милијарди динара. Суфицит су остварили и Фонд за социјално осигурање војних осигураника (0,8 млрд), АП Војводина (2,7 млрд) и ЈП ''Путеви Србије'' (0,4 млрд).

Детаљније информације о стању јавног дуга и јавних финансија Србије можете погледати у табелама које су објављене на сајту Министарства финансија и привреде www.mfp.gov.rs у секцији макроекономски подаци.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд