Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Динкић: Идемо симултано у фискалну консолидацију са структурним реформама
14.06.2013.

“Имаћемо добре резултате уколико кренемо симултано у фискалну консолидацију са структурним реформама и подстицајем инвестиција. Следеће недеље пред владом ће се наћи предлог ребаланса буџета и сигуран сам да ће ове реформе имати политичку подршку. Покушаћемо да направимо и општи консензус са синдикатима, послодавцима и странкама из опозиције“, изјавио је данас на Самиту министара финисија и гувернера региона у Бечићима министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је казао да сама фискална консолидација, уколико је не прате структурне реформе, не даје резултате и као пример за то навео замрзавање плата и пензија 2009. године које није било праћено структурним резовима.„Ми ћемо зато предузети ригорозне мере штедње у јавном сектору и ограничити ниво дефицита тако да буде одржив. Он ће бити за 1,5 одсто БДП-а нижи него претходне године, иако ће и даље бити висок - око 4,7 одсто БДП-а на републичком нивоу. Међутим, у исто време крећемо у озбиљне структурне рефоме које ће значити повлачење државе из свих оних предузећа где се држава показала као лош газда, и гашење субвенција које су до сада покривале губитке неуспешних предузећа. Процес реструктурирања завршићемо у наредних годину дана, а пола посла завршићемо већ ове године“, навео је министар Динкић и оценио да је за Србију неприхватљиво субвенционисање предузећа у реструктурирању којих данас има 175, а годишње праве трошкове за државу у износу од 750 милиона евра.Говорећи о кризи у евро зони, Динкић је констатовао да су економски проблеми са којима се суочавају све земље у региону исти и додао да нико не може са сигурношћу да каже када ће се криза окончати. Он је додао да Србија ове године у реалном сектору бележи побољшања као и да има добре резултате у монетарној политици.

„Србија 2013. године први пут базира свој привредни раст на расту извоза. У прва 4 месеца извоз је порастао чак 24 одсто, а и промењена је потпуно структура извоза у којем сада доминирају финални производи, а аутомобилска индустрија нам чини петину укупног раста извоза“, рекао је Динкић.

Он је навео да је у Србији за прва 4 месеца повећана индустријска производња за 5,3 одсто.„БДП Србије ће вероватно ове године расти брже него у другим земљама региона, између 2 и 3 процента. План нам је био да буде 2 одсто, али нам прогнозе кажу да ће бити јачи“, објаснио је министар финансија.

Динкић је рекао и да порези неће бити повећани, већ да се ради на томе да се они који су у области нерегистрованих делатности уведу у систем и крену да плаћају порез. Он је рекао да је намера Владе Србије да промени законе који би побољшали пословну климу, пре свега Закон о раду и Закон о планирању и изградњи, а који су, како је оценио, врло ригидни и тренутно коче развој приватног сектора.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд