Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Прошло је време расипничког понашања у држави
13.06.2013.

Влада Србије и Министарство финансија смaтрa нeoдгoвoрним уцeну Железница Србије и инициjaтиву зa штрajк, jeр сe oвa jaвнa институциja гoдинaмa нeрaциoнaлно и нeeфикaснo пoнaшa ствaрajући губиткe кoje нe би мoгли дa издрже ни буџeти мнoгo бoгaтиjих зeмaљa.

Грађани Србије преко буџета финансирају и рад и нерад овог предузећа, и сада када у време кризе држава жели да смањи субвенције Железницама само за 10 одсто и тиме их стимулише на макар мало рационалније пословање, они својим претњама показују да нису спремни за било какве уштеде и да желе да терет кризе пребаце на остале грађане.

Железнице Србије, имају дуг од 300 милиона евра и тај дуг сваки дан плаћају сви грађани Србије. Држава је додатно узела кредит за модернизацију инфраструктуре Железнице од 800 милиона долара, али држава неће да се задужује на терет свих грађана да би покривала и непотребне губитке јавих предузећа.

Уместо што прете штрајковима грађанима и држави који их финасирају, руководство Железница Србије треба да се ‘’простре онолико колики им је губер’’ односно да своје трошкове прилагоди реалној ситуацији у предузећу. Лицемерно је да Железнице Србије одговорност за могуће смањење плате запосленима пребацује на министарство и Владу. Посао руководства је да направи уштеде и створи одржив систем, а не да тражи од државе да субвенционише нове губитке.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд