Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Pomogli smo da se pokrene proizvodnja u čačanskoj čipsari
11.06.2013.

„Ponovo je pokrenuta proizvodnja u čačanskoj čipsari. Vlada je pomogla da fabrika ponovo proradi, a najvažnije je da je 66 ljudi već našlo posao u ovoj fabrici, u kojoj će do kraja ove godine, biti zaposleno ukupno 80 radnika“, izjavio je danas u Čačku ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dinkić je ocenio da je čipsara značajna za razvoj čačanskog kraja i dodao da Srbija ima veliku šansu u razvoju prehrambene industrije zasnovane na poljoprivredi.„Čipsara je važna za čitav ovaj region, jer ona ne zapošljava samo ove ljude u fabrici, već i ogroman broj poljoprivrednika njihovih porodica i sezonskih radnika. Na ovaj način koristi se resurs čitavog čačanskog kraja, Milanovca, Rajca, Ivanjice, a to je proizvodnja krompira“, istakao je Dinkić i dodao da trenutno 200 poljoprivrednih domaćinstava ima siguran plasman krompira i ugovorene otkupne cene.

„Plan čipsare je da se broj radnika u fabrici povećava u narednom periodu, jer će osim linije za čips biti pokrenuta i linija za proizvodnju krompir pirea. U narednom periodu, mi ćemo pomoći i u drugim regionima, gde je ranije postojala proizvodnja, kao što čačanska čipsara postoji već 40 godina, da obnovimo proizvodnju, posebno u prehrambenoj industriji“, najavio je ministar finansija i privrede i dodao da će država podsticati sve koji žele da se bave prehrambenom industrijom,

„Srbija ima mnogo vrednih poljoprivrednika i potrebno je da oni imaju gde da prodaju svoje proizvode. Zato ćemo podsticati sve one koji žele da rade u prehrambenoj industriji, jer je to jedna od najvažnijih izvoznih grana privrede“, kazao je ministar Dinkić i objasnio da je država podržala obnavljanje proizvodnje u čačanskoj čipsari sa 5.000 evra po svakom novozaposlenom radniku.

Ministar Dinkić je 2010. godine kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja obećao da će država pomoći da se obnovi proizvodnja u čipsari u Čačku.

Čačanska čipsara je ponovo počela da radi, nakon što je kupljena iz stečaja.

Izvršena je modernizacija pogona, a fabrika će proizvoditi čips, ekstrudirane snek proizvode, slana trajna peciva i dehidrirani krompir pire. Ukupna planirana investicija u osnovna sredstva iznosi 2,1 milion evra.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd