Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Нулта толеранција на финансијску недисциплину
07.06.2013.

Министарство финансија и привреде је одлучно да, без обзира на бројне политичке притиске, доследно и до краја спроведе Закон о редовности плаћања. Држава најпре мора да успостави финансијску дисциплину у сопственом дворишту, да би такво понашање могла да очекује од привреде и од грађана. Ако држава купује нешто од приватног сектора, онда то мора и да плати, и то у законском року од највише 45 дана. Ако држава не плаћа преузете обавезе или значајно касни у плаћању, онда касне и плате за више од милион и по људи који раде у приватном сектору, а неки због тога могу чак да изгубе и посао. Закон мора бити исти за све, али држава мора да предњачи у његовом поштовању и спровођењу.

Зато је несхватљива медијска хајка појединаца у државном апарату, у којој предњачи градоначелник Београда Драган Ђилас, који траже политичку заштиту за кршење закона. Уместо да успостави ред у граду који води и престане да троши новац Београђана на непотребне ствари, те да уместо тога обезбеди да вртићи, установе културе и домови здравља имају довољно новца за своје основне потребе, он наизменично прети, стално се заклањајући иза политике. Уколико нека државна институција, било да је она републичка или локална, не може да плати робу коју купује, онда такве обавезе не треба ни да преузима, јер то представља директно завлачење руке у џеп приватном сектору, чији радници хране ту исту државу.

Закон о редовности плаћања се доследно и без изузетака примењује на све. Због кршења овог закона, данас се у привременој блокади налазе рачуни 55 градова и општина, као и 168 различитих републичких институција. Списак институција које касне у плаћањима се недељно ажурира на нашем веб сајту и доступан је у сваком тренутку читавој јавности. Од следеће недеље ће без изузетака бити поднете и прекршајне пријаве против свих државних руководилаца у Србији, на свим нивоима, за које се утврди да су одговорни за кршење овог закона. Министарство финансија неће правити компромисе у намери да заведе финансијску дисциплину у држави, без обзира на политичке притиске којима је свакодневно изложено.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд