Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Динкић: У јуну конкурс за почетнике у ИТ бизнису
07.06.2013.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће током јуна бити расписан конкурс за почетнике у ИТ бизнису. Динкић је обилазећи Мајкрософт развојни центар у Београду рекао да ће држава обезбедити подршку „стартап“ предузећима у износу до 25.000 евра, а држава ће почетницима у бизнису обезбедити и простор за рад у Технолошком парку на Звездари.

Министар финансија је објаснио да је посета развојном центру Мајкрософта реализована у циљу имплементације и промоције Стратегије Владе Србије за подршку ИТ индустрији која је једна од приоритетних грана за развој привреде. Он је рекао да је са компанијом Мајкрософт договорена сарадња на два пројекта.„Први је подршка почетницима, где ће влада давати до 25.000 евра, а пројекте које буду подносили оцењиваће стручњаци из Мајкрософта. Ми ћемо почетницима давати логистичку подршку у виду простора у Технолошком парку на Звездари, а Мајкрософт ће помоћи у давању бесплатног софтвера почетницима у бизнис инкубаторима“, објаснио је министар Динкић.

Други пројекат односи се на издавање такозваних дигиталних пасоша свима који траже посао, а на којима ће бити забележене све вештине и знања коју неко поседује. Циљ је лакше позивањеса послодавцима.

„Уколико се не савладају ИТ вештине, тешко се долази до посла. Мајкрософт ће помоћи и да се врши дошколовавање кроз посебне курсеве“, казао је Динкић.

Он је рекао да Развојни центар Мајкрософта запошљава 103 стручњака који раде на познатим „офис софтверима“, а који се продају и инсталирају на рачунарима широм света.

„Србија тиме може да се поноси. Млади са електротехничких факултета већ на трећој години студија добијају посао, дакле компаније већ иду ка њима и ми смо кренули у кампању „Студирај и ти ИТ“ чиме желимо да мотивишемо и родитеље и децу да се определе за електротехничке науке, јер то је кадар који нам је потребан“, оценио је министар Динкић.

Он је додао да је држава помогла Електротехничком факултету у Београду да прошири квоте за упис, јер ће од државе добити нову зграду.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд