Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Saopštenja
Verzija za štampu
Rekordan rast izvoza u aprilu
02.06.2013.

Nakon snažnog rasta srpskog izvoza u prvom tromesečju ove godine, u aprilu su ostvareni još bolji rezultati. Izvoz je u aprilu porastao za 30 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dostigavši apsolutni rekord od 950 miliona evra na mesečnom nivou. U prva četiri meseca ove godine, izvoz je bio za čak 24% veći u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za jednu petinu.

Snažnom rastu srpskog izvoza ove godine najviše doprinosi izvoz automobila i auto-komponenti (učestvuje sa 20% u ukupnom izvozu), električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala. Za razliku od prethodnih godina, u strukturi izvoza sada dominiraju proizvodi visokog stepena dodate vrednosti, umesto sirovina i poluproizvoda niskog stepena profitabilnosti. Najveća izvozna tržišta Srbije u ovoj godini su Italija, gde je ostvaren duplo veći izvoz nego u istom periodu prošle godine, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Rusija.

U aprilu je nastavljen i oporavak industrijske proizvodnje, sa rastom od 5,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. U prva četiri meseca ove godine industrijska proizuvodnja je bila za 5,3 odsto veća nego u istom periodu lane. Najveći rast industrijske proizvodnje u aprilu su imale proizvodnja automobila i auto-komponenti, proizvodnja metalnih proizvoda, proizvodnja farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja derivata nafte, kao i hemijska industrija.

Ukoliko se ovaj trend rasta izvoza i industrijske proizvodnje nastavi do kraja godine, i ako se ostvare očekivanja o relativno dobroj poljoprivrednoj sezoni, rast bruto-domaćeg proizvoda mogao bi biti i veći od planiranih 2%.

Vlada Republike Srbije je odlučna da sprovede sve neophodne mere koje će omogućiti da se privredni rast Srbije u još većoj meri bazira na rastu izvoza, jer je to jedina realna i održiva strategija za preko potrebno povećanje zaposlenosti.

Izvoz 2005. - 2013.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd