Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Uručeni sertifikati turističkim vodičima
31.05.2013.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, zadužen za turizam Goran Petković uručio je danas sertifikate za turističkog vodiča onima koji su zabeležili najbolje rezultate na nedavno polaganim ispitima koje je organizovalo Ministarstvo finansija i privrede, sektor za turizam.

Za polaganje ispita za turističkog vodiča i turističkog pratioca u 2012. godini, prijavilo se ukupno 750 kandidata, a od planiranih 300 novih licenci, sertifikate za turističke vodiče dobilo je 164 prijavljena kandidata koji su na ispitu položili svih 7 ispita.

U cilju unapređenja kvaliteta profesionalnih turističkih vodiča i turističkog pratilaca, izmenom Pravilnika o programu i načinu polaganja stručnog ispita, više se ne priznaju sertifikati škola stranih jezika prvenstveno zbog neujednačenog nivoa znanja već od sada svaki kandidat mora da govori najmanje jedan od 6 svetskih jezika (engleski, francuski, ruski, nemački, španski i italijanski).

Ministarstvo finansija i privrede obezbedilo je besplatno polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča i turističkog pratioca, a naredni konkurs Ministarstvo će raspisati na jesen tekuće godine.

U peridu od 2006-2013 godine, licencu je dobilo ukupno 697 turistička vodiča i 318 turističkih pratilaca.

Turistički vodič jeste fizičko lice koje, po unapred utvrđenom programu, pruža turistima usluge vođenja, pokazivanja i stručnog objašnjavanja prirodnih, kulturno-istorijskih, arheoloških, etnografskih, privrednih i drugih znamenitosti.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd