Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Saopštenja
Verzija za štampu
Petković i Lorencin razgovarali o saradnji Srbije i Hrvatske u oblasti turizma
28.05.2013.

Državni sekretar zadužen za turizam Goran Petković sastao se danas sa hrvatskim ministrom turizma Darkom Lorencinom, u okviru zasedanja Izvršnog odbora Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Beogradu.

Lorencin i Petković razgovarali su o unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti turizma, a posebno u svetlu skorog ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju.

„Srbiju i Hrvatsku povezuje tema ulaska u Evropsku Uniju, koja je za obe zemlje prilično aktuelna, ali je vrlo važna i za oblast turizma. Hrvatska je imala dugačak i trnovit put do evropske porodice, jer se od nas tražilo ne samo da pregovaramo, već i da sve implementiramo i to pre ulaska u EU, što je bio vrlo težak zadatak. Pratimo sve što se događa u Srbiji u vezi sa dobijanjem datuma za početak pregovora sa EU i dajemo vam podršku na evropskom putu“, rekao je Lorencin.

Petković je istakao da Srbija u poslednjih nekoliko godina beleži pozitivne stope rasta u turizmu i ocenio da je dobra saradnja sa zemljama regiona ključna za razvoj ove oblasti.

„Hrvatska i Srbija su i u prošlom periodu održavale dobru komunikaciju i nadam se da ćemo je i ubuduće imati, kao i da ćemo raditi na zajedničkim projektima unutar UNWTO. Vi ćete biti naš vodeći partner i kada budete formalno pristupili Evropskoj uniji, računamo, ne samo na saradnju, nego i na vašu pomoć u realizaciji projekata, a mi ćemo biti vrlo otvoreni i spremni da podržimo vaše projekte. Ono što vi znate o turizmu, mi ćemo tek naučiti, uz vašu podršku“, istakao je Petković.

Na 95. sednici Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), koja se održava u Beogradu od 27. do 29. maja 2013. godine, učestvuje više od 130 zvaničnika i stručnjaka iz oblasti turizma iz čitavog sveta.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd