Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Петковић и Лоренцин разговарали о сарадњи Србије и Хрватске у области туризма
28.05.2013.

Државни секретар задужен за туризам Горан Петковић састао се данас са хрватским министром туризма Дарком Лоренцином, у оквиру заседања Извршног одбора Светске туристичке организације Ујединјених нација (UNWTO) у Београду.

Лоренцин и Петковић разговарали су о унапређењу сарадње две земље у области туризма, а посебно у светлу скорог уласка Хрватске у Европску Унију.

„Србију и Хрватску повезује тема уласка у Европску Унију, која је за обе земље прилично актуелна, али је врло важна и за област туризма. Хрватска је имала дугачак и трновит пут до европске породице, јер се од нас тражило не само да преговарамо, већ и да све имплементирамо и то пре уласка у ЕУ, што је био врло тежак задатак. Пратимо све што се догађа у Србији у вези са добијањем датума за почетак преговора са ЕУ и дајемо вам подршку на европском путу“, рекао је Лоренцин.

Петковић је истакао да Србија у последњих неколико година бележи позитивне стопе раста у туризму и оценио да је добра сарадња са земљама региона кључна за развој ове области.

„Хрватска и Србија су и у прошлом периоду одржавале добру комуникацију и надам се да ћемо је и убудуће имати, као и да ћемо радити на заједничким пројектима унутар UNWTO. Ви ћете бити наш водећи партнер и када будете формално приступили Европској унији, рачунамо, не само на сарадњу, него и на вашу помоћ у реализацији пројеката, а ми ћемо бити врло отворени и спремни да подржимо ваше пројекте. Оно што ви знате о туризму, ми ћемо тек научити, уз вашу подршку“, истакао је Петковић.

На 95. седници Извршног савета Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO), која се одржава у Београду од 27. до 29. маја 2013. године, учествује више од 130 званичника и стручњака из области туризма из читавог света.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд