Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Porezi se ne dotiču građana, rasterećuje se privreda
22.05.2013.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da su predložene izmene poreskih zakona napravljene tako da privreda dobije četiri milijarde dinara rasterećenja i da se ne dotiču građana, već rukovodstva u lokalnim samoupravama.
- Nijedan dinar više privreda neće plaćati - poručio je Dinkić u izjavi novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da se predložene izmene poreskih zakona ni u jednom jedinom momentu ne dotiču građana, već rukovodstva u opštinama, koja će morati mnogo racionalnije da troše novac.

- Ako će Republika štedeti, a mi ćemo smanjiti naše rashode za 30 milijardi dinara, očekujemo da to urade i opštine, da jednako snosimo teret - dodao je Dinkić.

On je kazao da mu je žao što je sednica Skupštine Srbije na čijem su dnevnom redu bile predložene izmene poreskih zakona odložena jer je, kako je naveo, bio spreman za raspravu sa opozicijom, ali nastaviće se u petak.

- Bez obzira sto su naši zakoni bili na sajtu ministarstva još od aprila, dato je dodatno vreme posalnicima da se se njima upoznaju i da ih analiziraju - ukazao je Dinkić.

On je podsetio da se radi o setu poreskih zakona koji je dobio apsolutnu podršku Fiskalnog saveta i dodao da mu je žao što taj materijal nije poslanicima podeljen pre sednice.

- Idemo spremni pred poslanike. Jasno je da su teška vremena i od toga ne bežimo, ali činjenica je da ovaj paket poreskih zakona donosi rasterećenje privredi, posebno najmanjim preduzetnicima, jer se podiže nivo ulaska na paušalno oporezivanje na šest miliona dinara - naveo je Dinkić.

On je dodao da se za trećinu smanjuju nameti koje će preduzetnici ubuduće plaćati, tako što će moći da porez plaćaju i na ličnu platu, a ne samo na oporezivu dobit kao što je do sada bio slučaj.

Ministar je istakao da se jača i penzioni fond s obzirom da se istovremeno sa smanjivanjem poreza na zaradu sa 12 na 10 posto i povećavanjem oporezivog dela plate povećava doprinos na teret zaposlenog sa 11 na 13 odsto. To, kako je dodao, znači da će penzioni fond biti stabilniji i to će značinti veću
sigurnost za penzionere.

Na pitanje novinara kako ocenjuje kritike iz Demokratske stranke, Dinkić je odgovorio: "Zapitao bih DS kakav su nam amanet ostavili. Mi smo oko 30 milijardi dinara platili na strani rashoda za pokrivanje rupe u Razvojnoj banci Vojvodine, u Agrobanci i ulozi građana bi propali da to nismo kompenzirali".

- To je rezultat njihove vladavine i vođenja javnih finansija u prethodnom period - dodao je on, ukazavši da je nova vlast bila primorana i da plati docnije za putare, za zdravstveni sistem, što koštalo oko 30 milijardi više nego što jeste.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd