Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Petković sa parlamentarcima u Beču
22.05.2013.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija zadužen za turizam, Goran Petković, pridružiće se danas parlamentarcima evropskih zemalja i predsatvnicima Evropskog parlamenta u poseti Beču i austrijskom parlamentu.

Petković je za Tanjug rekao da parlamentarci putuju brodom, koji plovi od Pasaua preko Beograda i Vidina do Beča, na kojem se održavaju četiri odvojena sastanka na kojima će, pored delegacija nacionalnih parlamenata, učestvovati i predstavnici Evropskog parlamenta, kao i stručnjaci.

"Putovaćemo do parlamenta Slovačke u Bratislavi i produžićemo sutradan do parlamenta Mađarske u Budimpešti", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima paralelno sa parlamentarnim posetama, na brodu će se održavati tematske konferencije posvećene primeni Dunavske strategije, a danas će na dnevnom redu biti rasprava o saradnji podunavskih zemalja u oblasti turizma, saobraćaja i visokog obrazovanja.

Brod će u subotu pre podne prispeti u Beograd, a u skupštinskom zdanju evropske kolege će dočekati poslanici zajedno sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Petković je podsetio da od nedelje, 26. maja, u Beogradu počinju događaji vezani za Izvršni savet Svetske turističke orgnaizacije, navodeći da će se 26. i 27. maja održati konferencija na brodu na relaciji Beograd - Veliko Gradište.

Na brodu, koji će ploviti Ðerdapskom klisurom, učesnici iz raznih krajeva sveta diskutovaće o unapređenju turizma na kopnenim vodama - rekama, jezerima, u zaštićenim močvarnim područjima i brzim planinskim rekama, rekao je on.

Zaključci će biti predočeni na radnoj konferenciji Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije, čija je sednica planirana za 28. i 29. maj u Palati Srbija na Novom Beogradu, istkao je Petković.

Do sada je prijavljeno 30 delegacija različitih zemalja, naveo je on, i podsetio da Izvršni savet Svetske turističke organizacije ima 32 članice.

Prema njegovim rečima, ovakvom događaju obično prisustvuje između 120 i 140 ljudi.

Do sada je za sastanak u Beogradu prijavljeno 139 delegata, od kojih 13 ministara, dok će ostale delegacije predvoditi najviši zvaničnici u oblasti turizma, rekao je Petković.

Na beogradskom skupu biće utvrđen predlog za izbor generalnog sekretara Svetske turističke organizacije za naredni mandatni period od četiri godine.

"Kada je reč o turizmu, Beograd će narednih nekoliko dana biti najvažniji grad na svetu", zaključio je Petković.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd