Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Pravićemo uštede gde god je neophodno
17.05.2013.

„Imamo rast svih prihoda, međutim taj rast je manji u odnosu na ono što smo očekivali u budžetu. Prvi program mera koji smo predložili vladi sadrži uštede na rashodima u iznosu od oko 32 milijarde dinara i to je nešto što imamo nameru da usvojimo već ovog meseca“, izjavio je danas u Knjaževcu ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i naveo da je to ministarstvo početkom maja predložilo Vladi Srbije program štednje.

Dinkić je objasnio da je situacija u javnim finansijama takva da će se fiskalna konsolidacija vršiti u talasima i dodao da će majski talas značiti uštedu od 32 milijarde dinara.„Zatim ćemo pratiti šta se dešava tokom leta, ako bude bilo potrebe, onda ćemo napraviti još jedan talas u septembru, dakle prilagođavaćemo se, koliko prihoda bude bilo, toliko ćemo imati i rashoda“, objasnio je ministar Dinkić.

On je dodao da je Trezor Ministarstva finansija već dobio snižene kvote za sva ministarstva koja su obuhvaćena ovim programom štednje.

„Već od maja ćemo početi da snižavamo deficit i prilagodimo trošenje postojećoj količini novca. Koliko se novca ima, toliko ćemo moći da trošimo. Moraju da se smanje rashodi, a s druge strane moramo da napravimo jednu ravnotežu između mera štednje i potrebe za razvojem, jer Srbija se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji“, objasnio je ministar finansija i dodao da će uštede biti napravljene na stavkama koje nisu, kako je rekao, najneophodnije.

On je kazao da cela vlada i sva ministarstva moraju da pokažu solidarnost i da se odreknu manje važnih rashoda, a da se zadrži sve što je vitalno za privredu i građane.

„Mi razgovaramo sa MMF, i situacija je takva da će u talasima morati da se vrši fiskalna konsolidacija. Jer kriza je u svim zemljama u Evropi, ako pogledate podatke, retko koja zemlja je uopšte imala rast u prvom kvartalu, a Srbija je jedna među njima. Međutim mi nismo zadovoljni sa rastom BDP-a od svega 1,9 odsto u prvom kvartalu, iako je to mnogo bolje u odnosu na druge zemlje koje su imale pad, uključujući i Francusku i mnoge druge razvijene zemlje“, rekao je Dinkić i podvukao da se mora pronaći ravnoteža između potrebnih ušteda i razvojnih potreba države.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd