Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Љубић: Покретање Железаре била неопходност
23.04.2013.

Државни секретар у Министарству финансија Александар Љубић изјавио је вечерас да је покретање производње у Железари Смедерево било неопходно и да то није популистички потез државе, истичући да је морало да се спречи физичко уништење фабрике и обезбеди посао за више од 5.000 радника.

Железара не може дуго да буде у "тихом ходу" и зато је требало што пре покренути производњу, рекао је Љубић и објаснио да је којим случајем дошло до гашења и друге високе пећи, онда би смедеревска челичана могла да буде продата једино као некретнина, а не као фабрика челика.Тиме се руководила влада када је одлучила да покрене производњу у њој и у овом случају то није био никакав популистички потез, јер Железара сада производи за познатог купца и за извоз, а популизам би био да је влада давала средства за фабрику која уопште не ради, казао је Љубић учествујући у програму РТС-а.

Он је објаснио да је стратегија државе да помаже Железару док се не нађе стратешки партнер и она никако нема намеру да буде њен власник на дужи рок, нагласио је Љубић.

Потенцијални стратешки партнер добио би у Железари Смедерево годишњи производни капацитет од два милиона тона челика, уколико раде обе пећи, и стручну радну снагу која зна да ради свој посао, објаснио је Љубић и указао да Железара нема дугове.

Тржиште челика не може вечито бити у паду и Железара Смедерево има перспективу, сматра државни секретар у Министарству финансија.

Коментаришући данашњу препоруку Европске комисије о отварању преговора о чланству Србије у Европској унији, Љубић је рекао да је то добра вест и за Железару Смедереву, јер то значи и већи извоз смедеревске челичане на тржиште Уније, где Србија иначе пласира скоро половину свог извоза.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд