Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Јасна Матић гост Карлоса Слима у Мексику
18.03.2013.

Јасна Матић ове недеље борави у Мексико Ситију као гост Карлоса Слима који је домаћин чланова Бродбенд комисије Уједињених нација. Састанак чланова комисије се одржава сваких 6 месеци а овај пут домаћин је један од најбогатијих људи на свету Карлос Слим.

Фокус, овог седмог састанка, је питање жена у информационо-комуникационим технологијама.

На састанку у Мексику одлучено је да Јасна Матић буде уредник публикације који ће се бавити положајем жена у ИКТ-у а који ће бити глобално промовисан у свим земљама чланицама УН-а. Циљ ове публикације ће бити да се девојчицама и девојкама приближе занимања у областима информационих и комуникационих технологија, природних наука и инжењерства, да им се представе могућности које им се пружају при запошљавању у овим областима, као и да се девојчице и девојке оснаже да приликом одабира својих професија не подлежу стереотипима, већ се руководе према личним интересовањима и способностима.

Жене у најнеразвијенијим деловима света, су уз употребу ИКТ-а подигле квалитет живота, у свим аспектима, за себе и своје породице. Обезбедиле су боље образовање, здравствене услуге и економске могућности. Тај модел треба пренети и на све остале земље света.

Како је баш Јасна Матић, 2010.године, предложила резолуцију која се бави питањем положаја жена у информационо-комуникационим технологијама, чланови глобалне националне бродбенд комисије су се сложили да је она права особа која треба да настави њену промоцију.

Прошле године, генерални секретар Међународне уније за телекомункације др Хамадун Туре и директорка УНЕСЦО Ирина Бокова позвали су Јасну Матић да постане члан Бродбенд комисије јер су препознали да као њен члан, може да допринесе да и Србија буде препозната као земља која убрзано ради и залаже се за развој широкопојасног приступа интернету, као и да истакне његов велики значај за цело друштво.

На списку чланова бродбенд комисије ( који можете погледати на адреси:
http://www.broadbandcommission.org/CommissionerListPage.aspx), имена Јасне Матић и Србије стоје равноправно уз највећа светска имена из области телекомуникација и информационог друштва.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд