Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: IT industrija zamajac razvoja privrede
28.02.2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da će vlada Srbije sledeće nedelje razmatrati program podrške IT industrije kao i da će predložiti povećanje kvota za upis na tehničke fakultete.

„Industrija traži stručnjake tehničkih nauka, oni pronalaze posao, imaju dobre plate, a s druge strane malo je interesovanje za ove fakultete. Naša ideja je da se poveća broj upisnih kvota, da obezbedimo prostor da se Elektrotehnički fakultet proširi, da Mašinski fakultet dobije bolje uslove kako bi više studenata moglo da se upiše. Danas kompanije koje zapošljavaju programere u Srbiji ne mogu da pronađu dovoljno dobrih programera na tržištu za solidne plate. S druge strane dosta tih proizvoda možemo da izvezemo“, rekao je Dinkić i dodao da će Vlada Srbije pomoći da se iskoristi ljudski potencijal u korist razvoja IT industrije koja uz automobilsku treba po njegovim rečima da postane vodeća grana srpske privrede.Ministar Dinkić je kazao da je IT industrija prošle godine ostvarila izvoz od 200 miliona evra, uz automobilsku i dodao da podrška IT sektoru podrazumeva poreske olakšice kao i besplatna sredstva maksimalno do 25.000 po projektu.Dinkić je rekao da će Elektrotehnički fakultet dobiti staru zgradu "Lola" koja se nalazi u blizini fakulteta. On je dodao da će ta zgrada površine 12.000 metara kvadratnih biti adaptirana uz pomoć vlade Srbije što će omogućiti ETF da prima više studenata.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da na tehničkim fakultetima ima malo studenata, a da ih poslodavci traže.

Ministri Dinkić i Obradović najavili su i da bi od 1. juna trebalo da počne sa radom Tehnološki park na Zvezdari. Pre obilaska Poslovno - tehnološkog inkubatora ministri su održali sastanak sa dekanima četiri tehnička fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dekan ETF-a Branko Kovačević zahvalio je na podršci države istakavši da ona ima za cilj otvaranje novih radnih mesta za sve one koji se bave proizvodnim zanimanjima. On je podsetio da se ove godine obeležava 160 od početka razvoja industrije u Srbiji i da bi bilo lepo da ta godišnjica bude u znaku reindustrijalizacije. Dekan je naveo da osim legalnih 200 miliona evra koje izvozi IT sektor u toj branši cirkuliše i dodatnih 200 miliona evra u sivoj zoni.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd