Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Ulaganjem u IT sektor zaustavićemo odliv mozgova iz Srbije
19.02.2013.

„U narednom periodu usresredićemo se na promociju tehničkih nauka, povećaćemo kvote na fakultetima, uvešćemo takmičenja i nagrade za srednjoškolce kao jednu vrstu podsticaja za mlade koji se opredele ka ovim zanimanjima. IT industriju stimulisaćemo na više načina: onima koji su sami početnici daćemo bespovratna sredstva za „startap“ do 25 hiljada evra“, izjavio je danas u Novom Sadu ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić gde je prisustvovao Okruglom stolu posvećenom razvoju IT sektora u Srbiji.

On je dodao da će država pomoći i tako što će IT kompanije osloboditi od plaćanja doprinosa na zdravstvo i na nezaposlenost, a ovaj sektor će moći da računa i na pomoć prilikom nastupa na tržištima kao što su tržišta Bliskog Istoka i severne Afrike.Dinkić je kazao da su ulaganja u IT sektor srazmerno mala s obzirom na budući profit i prihod od tih ulaganja.

„Mi želimo da pomognemo ovim kompanijama, jer ćemo time zaustaviti odliv mozgova iz naše zemlje. Treba učiniti sve da mladi nađu posao u svom gradu i u svojoj zemlji. Ako budemo krenuli više da ulažemo u ovaj sektor mislim da ćemo naše ljude koji su ranije otišli iz zemlje uspeti da vratimo“.

Dinkić je kazao da je Srbija prošle godine napravila 300 miliona evra od izvoza softvera i dodao da taj iznos može da se u narednim godinama višestruko uveća.

„Zato ćemo predložiti ovaj program Vladi Srbije, uradićemo sve podzakonske akte da on zaživi već u drugoj polovini godine. Takođe, pozvaćemo ljude koji su otišli u inostranstvo da se vrate, pozvaćemo stručnjake iz regiona, jer ideja nam je da pokrenemo taj proces, a ujedno i da obrazovni proces u zemlji prilagodimo potrebama IT kompanija“, zaključio je Dinkić i dodao da će najveći efekti od ulaganja u znanje biti povećanje izvoza.

Ministar je danas u Novom Sadu prisustvovao i okruglom stolu „Akcija za unapređenje IT u Srbiji. Okrugli sto je organizovao vojvođanski IKT klaster kako bi se predstavnici kompanija iz ovog sektora dali svoje predloge na Program podrške IT sektoru koji je pripremilo i prezentovalo Ministarstvo finansija i privrede.

Ministar je danas u Novom Sadu posetio i kompaniju Schneider DMS koja je prisutna u čitavom svetu i zapošljava 1.000 mladih inžinjera iz Novog Sada i Vojvodine, a uspotavila je i jake veze za Fakultetom tehničkih nauka i Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu odakle se regrutuju novi kadrovi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd