Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: nova investicija pokrenuće razvoj nerazvijene opštine Brus
16.02.2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potisao je danas sa italijanskom kompanijom Leitner AG Memorandum o razumevanju o realizaciji projekta privatno-javnog partnerstva za izgradnju gondole koja će povezati Brzeće i Ski centar Kopaonik.

Ministar Dinkić je kazao da će realizacija ovog projekta pokrenuti razvoj čitavog regiona, a posebno nerazvijenu opštinu Brus.

„Ovo je prvi veliki projekat privatno-javnog partnerstva u oblasti turizma. Kompanija Leitner će investirati u gondolu koja će spojiti Brzeće i Kopaonik, kao i u novu žičaru, prateće staze i instalaciju za veštački sneg. Ukupna investicija je vredna 25 miliona evra, od čega izgradnja gondole iznosi oko 15 miliona evra. Država će obezbediti zemljište i vodu za veštački sneg, a ostalo će investirati italijanski partneri. Ovo je dobar primer saradnje, jer ćemo na ovaj način razviti nerazvijenu opštinu Brus koja već sada ima hotelske kapacitete, ali očekujemo da se još gradi i otvaraju nova radna mesta“, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.On je kazao da će razvojem infrastrukture na Kopaoniku ta planina postati dostupnija građanima Srbije i kao i da će smeštaj na toj planini biti jeftiniji. On je dodao da će uz sve to Srbija dobiti do sada najdužu stazu koja će ići od vrha Kopaonika pa do Brusa koja će biti prilagođena svim kategorijama skijaša.

„Kompanija Leitner je jedna od dve najveće svetske kompanije koje se bave izgradnjom gondola i žičara, imaju godišnji promet od 800 miliona evra i sada su prvi put u Srbiji. Procenili su da Kopaonik nudi puno mogućnosti za odmor i rekreaciju i razvoj turizma i sigurni smo da će realizacija ove investicije pokrenuti čitav ovaj kraj“, kazao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je ovaj sporazum važan za sektor turizma u Srbiji koji beleži godišnje oko milijardu dolara prihoda, dok je JP Skijališta Srbije ostvarilo prihode od 3,5 miliona evra na godišnjem nivou. On je dodao da je cilj da se unapredi turistička i skijaška infrastruktura.

Ski centar Kopaonik ima više od 50 km uređenih staza za alpsko skijanje i 12 km staza za nordijsko skijanje. Sve staze su povezane sistemmom od 24 žičare, a čitav ski centar pokriven je sistemom za veštačko osneživanje.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd