Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Italija jedna od najvažnijih izvoznih tržišta Srbije
13.02.2013.

“Italija je jedna od najvažnijih zemalja sa kojom mi imamo ekonomsku saradnju. Prošle godine naša trgovinska razmena je bila 2,5 milijardi evra, od čega je oko milijardu evra naš izvoz u Italiju.

Očekujem da u ovoj godini taj izvoz bude još veći kada efekat Fijatove investicije dođe do većeg izražaja”, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nakon sednice srpsko-italijanskog poslovnog saveta u Beogradu.Dinkić je rekao da je jedna od tema sa italijanskim investitorima bilo stanje saobraćajne infrastrurkture u Srbiji i dodao da je dogovoreno da se utvrde kritične tačke na srpskim prugama, koje usporavaju transport prilikom izvoza robe.

Dinkić je kazao da će iz kredita Evropske investicione banke i iz ruskog kredita namenjenog modernizaciji srpske železnice biti sređeni kritični delovi u cilju ostvarivanja većeg profita u ekonomskoj razmeni Srbije sa Italijom.

"Fijat će ove godine plasirati na inostrana tržišta oko 2 milijarde evra i mi moramo da zadovoljimo sve veće potrebe kupaca za našom robom", rekao je Dinkić, i dodao da je direktor Fijat automobila Srbije Antonio Chezare Ferara izneo podatak da se 300 kamiona dnevno koristi za prevoz autodelova i gotovih automobila iz Kragujevca, kao i da 15 kompozicija vozova odlazi nedeljno ka Baru."Opterećenje koje srpske železnice mogu da podnesu nije dovoljno, kao ni brzina kretanja vozila, zbog čega je neohodna modernizacija da bismo imali još bolju saradnju sa Italijom ubuduće", kazao je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd