Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Cilj Vlade je da Srbija postane žitnica Evrope
05.02.2013.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić razgovarali su sa predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija , Mohamedom Saifom Al Suwaidijem, direktorom Razvojnog Fonda i Rashedom Al Kaabijem, projekt menadžerom.

Ministri i predstavnici Razvojnog fonda Abu Dabija dogovorili su se da Vlada Srbije podnese zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara za ulaganje u infrastrukturu u poljoprivredi, čime bi se značajno povećala proizvodnja u povrtarstvu, voćarstvu i ratarstvu u Srbiji.“Mi smo danas imali dobre razgovore sa direktorom Razvojnog fonda Abu Dabija i dogovorili smo se da odmah podnesemo zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara, koju bi već u martu njihov bord direktora počeo da razmatra i nadamo se i odobri, a kredit bi bio korišćen za dve namene. Jedna je za čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, kao i za izgradnju nove mreže kanala, ali i niskonaponske mreže do njiva kako bi poljoprivrednici mogli da koriste i jeftinije izvore energije za pokretanje motora koji se koriste za navodnjavanje i odvodnjavanje. Druga kreditna linija bila bi namenjena samim poljoprivrednicima, kako individualnim, tako i kompanijama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. To bi bili dugoročni krediti za kupovinu opreme i mehanizacije, na 10 godina sa počekom od tri godine i vrlo niskom kamatnom stopom“, istakao je ministar Dinkić.

Ministar Dinkić je naglasio da je u planu da se radovi za navodnjavanje izvrše na teritoriji cele Srbije, i da će biti namenjeno svim registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

„Ovo je samo početak, a Razvojni fond Abu Dabija mi je nagovestio da, ako uspešno sprovedemo projekat u ovoj godini, oni će i narednih godina nastaviti finansijski da nas pomažu u istom iznosu. Naš cilj je da od Srbije napravimo žitnicu Evrope, da ne zavisimo više od klimatskih promena, nego da znamo da, kada je suša, imamo vode, a kada je poplava, da možemo da odvodnjavamo. Važno je da naši poljoprivrednici dobiju konačno povoljna sredstva za kupovinu nove opreme i da višestruko povećamo prinose. Ne smemo da propustimo ovu šansu“, rekao je ministar Dinkić.„Direktor Fonda Mohamed Saifom Al Suwaidi istakao je da je današnja poseta rezultat niza uspešnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije.

Danas smo razgovarali o finansiranju nekoliko projekata, a usredsredili smo se na projekte u poljoprivredi. Počinjemo saradnju sa zajmom poljoprivrednicima za kupovinu opreme za navodnjavanje i mehanizaciju. Ovo je samo prvi korak jedne odlične, dugotrajne saradnje.“, rekao je Mohamed Saifom Al Suwaidi.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd