Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Петковић: Велика шанса за развој туризма у општини Ковин
30.01.2013.

„Развој руралног туризма у Србији представља велику шансу“, изјавио је државни секретар Министарства финансија и привреде, др Горан Петковић и додао да је данас имао прилику да обиђе две дестинације - резерват природе „Краљевац“, као полазну тачку за развој туризма у Ковину и посети неколико домаћинстава која се активно баве руралним туризмом.

„Морам да нагласим да је село Скореновац, само у 2012. години остварило више од осам хиљада долазака, од којих је већина страних гостију, и то коришћењем превасходно људских ресурса. Домаћинства Скореновца су својом професионалношћу, гостопримством и одличном организацијом постигли успешне резултате и тако ушли у анале примера добре праксе“, закључио је Петковић и додао да овакве примере добре праксе свакако треба подстицати и у другим руралним подручјима у Србији.Државни секретар је уочи обиласка најавио и да ће почетком фебруара бити објављени и нови конкурси за подстицајна стредства y области туризма - конкурс за доделу бесповратних средстава, као и конкурс за доделу кредита са минималним каматним стопама на годишњем нивоу.Петковић је објаснио да ће право на коришћење бесповратних средстава имати општине, јавна предузећа и удружења грађана, која су углавном намењена за изградњу туристичке инфраструктуре, за подршку локалним манифестацијама, као и за промоцију, укључујући и друге маркетиншке активности. Право коришћења кредитних средстава имаће угоститељи или даваоци туристичких услуга.

Секретар је истакао да ће кредитни услови бити повољнији него ранијих година, односно биће међу наповољнијима који се могу тренутно наћи на тржишту. Рок отплате тих кредита биће на период од седам година, са грејс периодом од годину дана за реновирање објеката и две године за изградњу нових, са каматом од 1 одсто на годишњем нивоу. „То је свакако прилика коју треба искористити, било да је реч о јавној управи или предузетницима, а све у циљу унапређења квалитета туристичке и угоститељске понуде свог места“, указао је Петковић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд