Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Rok za uplatu poreskih dugovanja ističe 31. januara
29.01.2013.

„Privrednici i građani koji zaključno sa 31. oktobrom prošle godine imaju poreska dugovanja stiču uslov na otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog poreskog duga, ali tu šansu imaju samo do kraja januara, posle toga ovi uslovi više neće važiti”, podsetila je savetnica ministra zadužena za poreski sistem Milica Bisić, gostujući u jutarnjem program RTS-a.

Savetnica je objasnila da se uslov za tu poresku olakšicu stiče izmirivanjem tekućih poreskih obaveza koje dospevaju u novembru, decembru 2012. godine i januaru 2013. godine, i to najkasnije do 31. januara ove godine, što je predviđeno Zakonom o uslovnom otpisu kamate i mirovanju poreskog duga.“Svi poreski obveznici koji zaključno sa 31. oktobrom prošle godine imaju poreski dug i koji nadalje budu redovno plaćali tekuće obaveze, stiču pravo na otpis kamate, zamrzavanje poreskog duga, kao i na odloženo plaćanje glavnog poreskog duga od 2014/2015 godine na 24 mesečne rate bez sredstava obezbeđenja”, rekla je Milica Bisić.

Ona je podsetila da je Zakon predvideo da se malom poreskom obvezniku koji redovno plaća tekuće obaveze otpiše 50 odsto kamate po isteku 2013. godine, a preostala kamata po isteku 2014. godine, kada stiče i pravo da glavni poreski dug plati u 24 rate. Velikom poreskom obvezniku koji redovno plaća tekuće obaveze otpisaće se 50 odsto kamate po isteku prvog polugodišta 2013. godine, a preostala kamata po isteku drugog polugodišta 2013. godine, kada stiče i pravo na plaćanje glavnog duga u 24 rate.

“I za vreme plaćanja glavnog poreskog duga na rate poreski obveznik je takođe dužan da redovno plaća tekuće obaveze. U oba slučaja otpisuju se i svi neplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje”, rekla je Milica Bisić.

Takođe, za privrednike i građane postoji još jedna opcija - svima koji mogu odmah da plate glavni poreski dug otpisaće se sve zatezne kamate i dug za doprinose za zdravstveno osiguranje.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd