Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Оркестрирана кампања из страха од напретка
20.01.2013.

У медијима се последњих дана води оркестрирана кампања самозваних удружења пољопривредника против предуговора потписаног са Ал Дахром. Та кампања води се из два разлога. Први разлог је што се управо поједина удружења пољопривредника плаше конкуренције која ће вишеструко повећати приносе на српским ораницама. Други разлог оркестриране повике лежи у страху од успеха ове Владе јер знају да ће ове инвестиције донети стотине милиона евра у Србију и значајно повећати извоз.

Влада Србије сматра да је ово неодговорно понашање удружења пољопривредника које има за циљ одбијање страних инвестиција и спрeчавање мoдeрнизaциje српскe пoљопривреде. Стављање личних интересе изнад интереса државе Влада Србије неће дозволити.
Поново истичемо да ће договор са Уједињеним Арапским Емиратима српској пољопривреди донети историјску суму за реконструкцију и изградњу мреже нових канала за наводњавање и то не само у Војводини већ и у Централној Србији. Hа овај начин за само три године повећаће се број хектара који се наводњава на чак 300 000 хектара. Tиме ће извоз бити повећан за 2 милијарде, а пољопривредници више неће морати да гледају у небо и моле се да падне киша

Шта је истина? Истина је да је за осам пропалих пољопривредних комбината постигнута историјска цена од 200 милиона евра (100 милиона за имовину и 100 милиона за улагање у системе наводњавања и нову опрему). Да је постигнута цена по хектару од 12.500 евра и 15.000 евра, највиша цена икада постигнута и двоструко је већа од тржишне која је 5.000 евра по хектару.

Шта је још истина, да за сурчинску земљу (око 2.500 хектара) која је дата у закуп а коју је користило газдинство 7. јули, држава никада није добила ни један једини динар, а сада је издаје за 250 евра по хектару, док је тржишна цена закупа у прошлој години била 180 евра по хектару.

Шта је још истина, а прећуткује се, да сва остала земља која је коришћена у закуп од стране пољопривредних комбината, укључујући и 16.500 хектара ће бити дата у закуп српским паорима, и то је одлучено много пре него што се потписао предуговор са Ал Дахром. Такође, осталих осам комбината из тзв. зеленог пула, који нису обухваћени предуговором са „Ал Дахром“, биће понуђени на продају српским пољопривредницима, а Влада Србије ће им у томе пружити максималну помоћ.

Ову оркестрирану кампању води пар удружења док је убедљива већина удружења схватила значај аранжмана са Уједињеним Арапским Емиратима за далеко бржи развој и модернизацију српске пољопривреде.
Позвамо вас да пратите развој српског аграра у наредном периоду и раст извоза пољопривредних производа, јер ће ти подаци бити најбољи деманти свима који ових дана воде оркестрирану кампању.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд