Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Potpisani prvi sporazumi o investicijama sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima
13.01.2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, u ime Vlade Srbije, potpisao je danas u Abu Dabiju sa kompanijom Al Dahra predugovor o investicijama u poljoprivredi između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predugovorom je predviđeno da njihova vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava. Iznos od 100 miliona EUR Al Dahra će investirati u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će dodatnih oko 100 miliona EUR uložiti za sticanje 80% učešća u zajedničkim preduzećima, u kojima će država zadržati 20% vlasništva.

„Potpisali smo danas Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa ministrom finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i Sporazum o ulaganju u poljoprivredu njihove vodeće kompanije Al Dahra koja se obavezala da investira 200 miliona evra u srpsku poljoprivredu, tako što će 100 miliona evra investirati u sisteme za navodnjavanje kako bi podigla produktivnost proizvodnje, a s druge strane 100 miliona evra će investirati u preuzimanje udela u osam državnih poljoprivrednih preduzeća gde će Republika Srbija sa 20 odsto ostati suvlasnik tako da ćemo imati zajedničko ulaganje“, izjavio je ministar Dinkić.

Zahvaljujući aranžmanu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima srpska poljoprivreda će dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, a upravo je kapital i uvođenje najsavremenijih agrotehničkih mera, ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose. Ova kompanija će pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja. Istovremeno, kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata namerava da investira i u izgradnju logističkih centara za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega u izgradnju potpuno novih lučkih kapaciteta u Pančevu. Na taj način će se višestruko povećati izvoz i plasman naših poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšati standard poljoprivrednika, što će uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.Izuzetno je važno što se partner iz Abu Dabija ovim predugovorom obavezao da uloži 100 miliona evra u agrotehnički razvoj i izgradnju kompletne infrastrukture za navodnjavanje na površini od oko 14.000 hektara koja se nalazi u posedu ili u zakupu poljoprivrednih gazdinstava koja su predmet zajedničkog ulaganja, a namera mu je da investira i u izgradnju novih fabrika za preradu hrane.

U Abu Dabiju je danas potpisan i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i UAE. Sporazum su potpisali ministar finansija UAE, gospodin Obeid Humaid Al Tayer i Mlađan Dinkić, srpski ministar finansija i privrede.

Dinkić se sastao i sa generalnim direktorom Razvojnog fonda Abu Dabija Muhamedom Saifom Al Suvaidom. Postignut je načelan dogovor da Srbija od ovog Fonda dobije značajna dodatna sredstva za modernizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji.

„Raspoloženi su da nam pomognu da investiramo u infrastrukturu za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj Srbiji tako što bi jedan deo sredstava bio namenjen za čišćenje postojećih kanala za navodnjavanje, ali i izgradnju novih kanala, dok bi drugi deo sredstava bio namenjen našim poljoprivrednim proizvođačima kojima bi bili dostupni dugoročni krediti za kupovinu nove opreme i podizanje kvaliteta agrotehničkih mera koje oni imaju na svojim njivama“, rekao je Dinkić.

Ne treba posebno naglašavati od kakvog će značaja za razvoj Srbije biti uvođenje modernih sistema za navodnjavanje, imajući u vidu nezapamćenu sušu koja je zadesila našu zemlju prošle godine i klimatske promene koje donose vrela leta ili obilne padavine, što nameće sve veću potrebu za efikasnim sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje. Na ovaj način saradnja sa Ujedinjenim arapskim emiratima će imati i širi značaj, koji će se pored privredne saradnje ogledati i u obezbeđenju stabilnosti u proizvodnji hrane u neizvesnim klimatskim uslovima koji se predviđaju u budućnosti. Dogovoreno je da delegacija Razvojnog fonda Abu Dabija u narednim nedeljama poseti Beograd, gde će se nastaviti razgovori o detaljima ovog sporazuma.

Dinkić je imao veoma uspešne razgovore i sa menadžmentom kompanije ''Mubadala''. Radi se o jednoj od najvećih investicionih kompanija u Golfskom zalivu sa izuzetno jakim prisustvom na svetskom tržištu informacionih tehnologija.

„Zainteresovani su da razmotre mogućnost da investiraju u izgradnju potpuno nove fabrike, najsavremenije tehnologije za proizvodnju poluprovodnika i čipova i koja bi mogla da uposli 1000 vrhunskih inženjera iz Srbije. Ovo je za nas veoma značajan projekat, jer osim automobilske industrije, želimo da u narednom periodu značajno razvijemo industriju informacionih tehnologija. Zato smo iskazali spremnost da damo punu podršku ovom projektu, posebno imajući u vidu da bi bio kompletno izvozno orijentisan, da bi zaposlio sprsku pamet i da bi to bila jedna od najvećih investicija ikada u Srbiji, s obzirom da mi je rukovodstvo Mubadala reklo da bi izgradnja takve fabrike koštala oko 4 milijarde evra“, kazao je Dinkić.

Ova kompanija vlasnik je tri fabrike poluprovodnika u SAD, Singapuru i Nemačkoj u kojima je tokom 2012. godine ostvarila prihod od 4,6 milijardi dolara. U razgovoru sa izvršnim direktorom Mubadale, gospodinom Validom Ahmedom Al Mokarabom, dogovoreno je da ekspertski tim ove kompanije detaljno analizira mogućnost izgradnje fabrike poluprovodnika (čipova) u Srbiji, uz primenu najsavremenije visoke tehnologije što bi podrazumevalo i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka.

Važno je napomenuti da svo državno poljoprivredno zemljište koje je bilo uzeto u zakup od ovih poljoprivrednih kombinata nije ušlo u Predugovor sa kompanijom “Al Dahra”.

Predugovor u vezi sa projektom investicionog ulaganja u poljoprivredu između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

 
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd