Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić i Siluanov u Moskvi potpisali ugovor vredan 800 miliona dolara
11.01.2013.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ruski ministar finansija Anton Siluanov potpisali su danas u Moskvi ugovor o državnom izvoznom kreditu u visini od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije.
Ministar Dinkić je rekao da će novac biti iskorišćen za modernizaciju pruga na železničkom Koridoru 10, kao i za modernizaciju pruge Beograd-Bar. On je najavio da će prvi radovi krenuti na proleće.

„Ovo je najveći kredit koji je ikad odobren železinicama od strane nekog međunarodnog kreditora. Ovih 800 miliona dolara će značiti zaista mnogo za naše železnice, ali i za srpske kompanije koje će zajedno sa kompanijama iz ruske federacije raditi na realizaciji ovog programa. Nadam da ćemo po tom modelu i u budućnosti realizovati mnogo drugih privrednih projekata u Srbiji“, izjavio je ministar Dinkić.

Dinkić je istakao da su uslovi kredita izuzetno povoljni i ocenio da će i ruska i srpska strana imati velike koristi od ove saradnje.„Detaljne uslove moći će da vidi cela javnost Srbije pošto će ovaj ugovor ići na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, ali mogu reći da su uslovi izuzetno povoljni, jer je period povraćaja kredita čak do 2031. godine, jer imamo 4 godine grejs perioda nakon povlačenja svake tranše i plus 10 godina otplate, a kamatna stopa je svakako niža od tržišne“, kazao je Dinkić i dodao da će mnogo srpskih građevinskih preduzeća biti angažovano na radovima, ali i da će ruske kompanije dobiti priliku da plasiraju u Srbiju svoje proizvode.
Srpski i ruski ministar finansija razgovarali su i o realizaciji kredita od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu.
„Započeli smo i razgovore o mogućem kreditu od milijardu dolara za podršku našem budžetu. Nadam se da će naši stručni timovi biti uspešni u pregovorima u narednim nedeljama i da ćemo moći i taj kredit da finalizujemo“, rekao je Dinkić i ocenio da Ruska Federacija dosta pomaže Srbiji i da je ekonomska saradnja dve zemlje u usponu.

„Sa ovim kreditom od 800 miliona dolara za železnicu i nadamo se, još dodatnih milijardu dolara za budžet Srbije, mislim da će naša saradnja biti još jača. To uliva nadu da pred nama predstoje još veći projekti i zaista jedna lepa budućnost“, zaključio je ministar Mlađan Dinkić.

U nastavku radne posete u Moskvi, ministar Dinkić će razgovarati i sa potencijalnim investitorima iz Ruske Federacije, a imaće i odvojene sastanake sa predsednikom borda direktora jedne od navećih ruskih banka VTB banka Andrejem Kostinom, kao i rukovodstom Gaspromnjefta i Uralvagonzavoda.

Ministar Dinkić je ruskim novinarima kazao da je međunarodni gasovod Južni tok od strateškog značaja za našu zemlju i dodao da je Vlada Srbije već pripremila nacrt zakona koji će ovog meseca biti usvojen na vladi, a zatim i u Skupštini Srbije. Dinkić je kazao da će se eksproprijacija za potrebe izgradnje gasovoda raditi po hitnom postpuku, kako bi sve bilo završeno u najkraćem roku.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd