Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Од 2013. на снази прописи који ће олакшати пословање привредницима
03.01.2013.

Од 1. јануара ступили су на снагу бројни закони на којима је радило Министарство финансија и привреде. Међу најважнијима су Закон о буџету за 2013. годину, Закон о изменама и допунама Закона о ПДВ који предвиђа да се ПДВ наплати по реализацији роба и услуга, Закон о условном отпису камата и мировању пореског дуга, измене Закона о ауторским и сродним правима

Према Закону о условном отпису камата и мировању пореског дуга грађани и привреда који закључно са 31. октобром 2012. имају пореска дуговања, имају могућност за отпис затезних камата и мировање главног дуга. Услов је да измире пореске обавезе из новембра, децембра 2012. и јануара 2013., и то најкасније до 31. јануара 2013. Осим права на отпис камате, од ове године порески обвезници имаће право на замрзавање пореског дуга, као и на одложено плаћање главног пореског дуга од 2014/2015. године на 24 месечне рате, без средстава обезбеђења. Свим привредницима и грађанима који одмах измире главни порески дуг, аутоматски ће бити отписана целокупна затезна камата и дуг за доприносе за здравствено осигурање. Стицање услова за пореску амнестију трајаће до 31. јануара 2013. године.Измене и допуне Закона о ПДВ увеле су могућност плаћања обавеза за ПДВ тек по наплаћеној реализацији робе и услуге. Овај систем наплате могу да примењују обвезници ПДВ-а чији укупан промет добара и услуга у претходних годину дана није већи од 50 милиона динара и који су у том периоду непрекидно били евидентирани за обавезу плаћања ПДВ-а.

Истим законом, предвиђено је да родитељи у Србији од нове године имају право на повраћај ПДВ-а на опрему и храну за бебе. Враћање новца од ПДВ-а предвиђено је за млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столицу за храњење, столицу за кола и пелене. Захтев за рефундацију ПДВ-а може да се поднесе двапут годишње, и то од 1. до 15. фебруара, односно од 1. до 15. јула текуће године. Право на рефундацију може се остварити за производе купљене до навршене прве године старости детета у износу до 40.000 динара, а за производе купљене од прве до друге године у износу до 30.000 динара.

Изменама и допунама Закона о ПДВ-у, цензус за обавезан улазак у ПДВ систем подигнут је са 4 на 8 милиона динара, што ће бројним малим предузетницима омогућити да бирају измедју ПДВ система или паушалног опорезивања. Сви који не желе да уђу у систем ПДВ-а на основу новог подизања цензуса, треба да поднесу захтев Пореској управи Србије, како би били изузети из тог система.

Изменама Закона о ауторским и сродним правима уводи се јединствена наплата за "музички динар", а такође и ограничење на максималне износе ове накнаде, док су занатлије ослобођене те обавезе. Угоститељи сада музички динар плаћају у зависности од површине објекта и географске локације.Изменама и допунама Закона о акцизама, ступиле су на снагу и нове акцизе на гасна уља и течни нафтни гас, уколико се користе као моторно гориво за превоз лица и ствари. За гасна уља акциза је 39,50 динара за литар, док је на гасна уља намењена превозу терета бродовима у унутрашњем саобраћају, пољопривреди или за грејање, акциза 2,5 динара по литру. Уколико се течни нафтни гас користи као моторно гориво у транспортне сврхе, акциза је 19,21 динар по литру, а за грејање 4,40 динара по литру.

За фунционисање привреде јако је важан и Закон о редовности плаћања, који почиње да се примењује од 31. марта 2013. године, а којим се ограничавају плаћања државе привреди на 45 дана, а између фирми на 60 дана.

Такође, у овој години, мала и средња предузећа моћи ће да рачунају на наставак програма субвенционисаних кредита за ликвидност, а Србија ће од Европске инвестиционе банке добити кредитну линију од пола милијарде евра за овај део привреде.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд