Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Skraćujemo rok za povraćaj PDV-a privrednicima
03.01.2013.

„Doneli smo odluku da se rok za povraćaj PDV-a svim privrednicima u Srbiji skrati sa 45 na 30 dana, a za pretežne izvoznike sa 15 na 10 dana“, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić koji je prvog radnog dana u novoj 2013. godini posetio preduzeće Stan Technologies u Altini.

Dinkić je najavio da će na prvoj sednici Vlade Srbije u ovoj godini, 5. januara, biti doneta odluka da se pod pretežnim izvoznicima smatraju svi oni koji izvoze više od 50 odsto svoje proizvodnje.



„Do sada je ta granica bila 70 odsto i ima dosta preduzeća koja su izvozila 55, 60 ili 65 odsto svoje proizvodnje, a nisu mogla da ostvare brži povraćaj PDV-a. Sada će se PDV brže vraćati i na taj način upumpaćemo i dodatni novac u privredu čime želimo da postanemo osnovni generator likvidnosti“, kazao je ministar Dinkić.

Ministar finansija je ukazao i na uvedenu obavezu da Poreska uprava, ukoliko kasni sa vraćanjem PDV-a privrednicima, mora od nove godine da plati zatezne kamate po istoj stopi po kojoj je do sada naplaćivala privrednicima kada oni kasne sa uplatom PDV-a.

Dinkić je podsetio da od 1. januara na snagu stupaju nekoliko pozitivnih izmena koje će privrednicima olakšati poslovanje.

„Od nove godine, mala i srednja preduzeća mogu da plate PDV tek kada naplate robu, a ne kada je fakturišu, a podignut je cenzus na 8 miliona dinara za obavezni ulazak u sistem PDV-a“, ukazao je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd