Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Skraćujemo rok za povraćaj PDV-a privrednicima
03.01.2013.

„Doneli smo odluku da se rok za povraćaj PDV-a svim privrednicima u Srbiji skrati sa 45 na 30 dana, a za pretežne izvoznike sa 15 na 10 dana“, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić koji je prvog radnog dana u novoj 2013. godini posetio preduzeće Stan Technologies u Altini.

Dinkić je najavio da će na prvoj sednici Vlade Srbije u ovoj godini, 5. januara, biti doneta odluka da se pod pretežnim izvoznicima smatraju svi oni koji izvoze više od 50 odsto svoje proizvodnje.„Do sada je ta granica bila 70 odsto i ima dosta preduzeća koja su izvozila 55, 60 ili 65 odsto svoje proizvodnje, a nisu mogla da ostvare brži povraćaj PDV-a. Sada će se PDV brže vraćati i na taj način upumpaćemo i dodatni novac u privredu čime želimo da postanemo osnovni generator likvidnosti“, kazao je ministar Dinkić.

Ministar finansija je ukazao i na uvedenu obavezu da Poreska uprava, ukoliko kasni sa vraćanjem PDV-a privrednicima, mora od nove godine da plati zatezne kamate po istoj stopi po kojoj je do sada naplaćivala privrednicima kada oni kasne sa uplatom PDV-a.

Dinkić je podsetio da od 1. januara na snagu stupaju nekoliko pozitivnih izmena koje će privrednicima olakšati poslovanje.

„Od nove godine, mala i srednja preduzeća mogu da plate PDV tek kada naplate robu, a ne kada je fakturišu, a podignut je cenzus na 8 miliona dinara za obavezni ulazak u sistem PDV-a“, ukazao je Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd