Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Od danas, mala i srednja preduzeća PDV plaćaju tek kad naplate robu
01.01.2013.

„Mala i srednja preduzeća u Srbiji od danas će plaćati PDV tek kad naplate robu, a ne kao do sada, po izdavanju fakture“, izjavio je državni sektretar u Ministarstvu finansija i privrede Srbije Aleksandar Ljubić.

On je agenciji Beta rekao da su danas na snagu stupile mnoge druge izmene i dopune poreskih zakona, koje će pre svega olakšati rad malih i srednjih preduzeća koja u Srbiji u ovom trenutku čine 86 odsto od ukupnog broja PDV obveznika.

Prema rečima Ljubića, od početka ove godine podignut je census za ulazak u PDV sistem sa četiri na osam miliona dinara, što je još jedan potez Ministarsva finasija i privrede koji malim i srednim preduzećima treba da "olkaša rad u ovim krizinim vremenima".

Ljubić je istakao da su zanatlijama ukinute fiskalne kase i plaćanje naknade za autorska prava za muziku, tzv. „muzički dinar“. On je dodao da je ovaj namet smanjen za ugostitelje.

"Ugostitelji sada „muzički dinar“ plaćaju u zavisnosti od površine objekta i od geografske lokacije, jer ne može biti ista nakanda u Beogradu i u nekom nerazvijenom mestu u unutrašnjosti", rekao je državni sekretar u Ministarstvu finasija i privrede Srbije.

Ljubić je istakao da je za funkcionisanje privrede jako bitan i Zakon o redovnosti plaćanja, koji počinje da se primenjuje od 31. marta 2013. godine, a kojim se ograničavaju plaćanja države privredi na 45 dana, a između firmi na 60 dana.

"Mislimo da ćemo na taj način uspostaviti dobru komunikaciju između javnih, odnosno državnih preduzeća i privrede, i da ćemo iza sebe ostaviti vreme kada da se dugovalo po 200 - 250 dana ili nikad nisu plaćane obaveze. Na taj način uvodimo finansijsku disciplinu", rekao je on.

Ljubić je istakao da Vlada Srbije čini veliki napor da, sinergijom propisa koje donosi, rastereti najžilaviji deo privrede - mala i srednja preduzeća, kako bi u ovim teškim vremenima uspela da se što bolje zaštite i uspela da se što bolje konsoliduju i nastave da rade što bolje.

On je podsetio da je Ministarstvo finasija i privrede u drugoj polovini 2012. godine ukinulo 138 parafiskanih nameta i time umnogome napravilo da privredno okruženje za mala i srednja preduzeća i za privrednike bude predvidivo.

Ljubić je rekao da će u 2013. mala i srednja preduzeća moći da računaju na nastavak programa subvencionisanih kredita za likvidnost i dodao da će Srbija od Evropske investicione banke dobiti kreditnu liniju od pola milijarde evra za ovaj deo privrede.

"U 2013. ćemo nastaviti sa reformom privrednog okruženja. Sve ove mere koje smo usvojili potekle su upravo od samih privrednika sa kojima smo razgovarali i očekujemo da i u narednoj godini nastavimo zajednički da sagledavamo probleme i iznalazimo efikasna rešenja“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Srbije Aleksandar Ljubić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd