Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Senić: Krediti preduzećima u saradnji sa EIB
30.11.2012.

Vlada planira naredne godine veliki kreditni portfolio u saradnji sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od oko 500 miliona evra za davanje zajmova velikim, srednjim i malim preduzećima po povoljnim uslovima,izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić novinarima na predstavljanju Knjige preporuka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Komentarišući visoke bankarske kamate na kredite u Srbiji, Senić je rekao da su zbog rizika zemlje koji se ugrađuje u cenu kapitala, krediti u Srbiji skuplji nego u drugim zemljama razvijenog dela Evrope.

On je istakao da država treba da bude regulator za stvaranje dobrog okruženja za mala i srednja preduzeća i naveo da je najvažnije za njihovo poslovanje stvoriti makroekonomsku stabilnost.

Vlada Srbije je u protekla četiri meseca, dodao je, uradila dosta toga da Srbija povrati makorekonomsku stabilnost i sada je stanje u javnim finansijama relativno stabilno.

"Država ne može da utiče na cenu bankarskih kredite osim kroz generalno smanjenje kreditnog rizika zemlje", kazao je on.

Senić je podsetio da je Vlada dva puta izašla s evroobveznicima na medjunarodno tržište, koje je prodala po nižim kamatama i izrazio očekivanje da će se ti efekti preneti i na domaće tržište.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede najavio je da će u prvom kvartalu 2013. biti donet zakon o faktoringu, odnosno otkupu kratkoročnih potraživanja koji će olakšati pristup kapitalu za mala i srednja preduzeća, a isti efekat će imati i novi zakon o deviznom poslovanju, kao i ograničenje rokova plaćanja.

On je rekao i da su budžetom za 2013. godinu predviđene garancije za kreditne linije Evropske investicione banke od 500 miliona evra za finansiranje privrede u Srbiji, koja će omogućiti povoljnije kredite malim i srednjim preduzećima.

Senić je najavio i da će Vlada Srbije sarađivati sa USAID-om na pripremi preporuka za poboljšanje pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća.

U Srbiji 60 odsto malih i srednjih preduzeća ne koristi kredite iz formalnih izvora, a većina pozajmljuje male sume po nepovoljnim uslovima.

Kako je navedeno u Knjizi preporuka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), poboljšanje pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća moguće je uz bolji izvršni postupak i intenzivniju saradnju firmi, finansijskih institucija i Vlade Srbije.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd