Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Vojvođanskom budžetu 6 milijardi dinara više, Zakon o finansiranju pokrajine u 2013.
22.11.2012.

Stabilno finansiranje Vojvodine cilj je i republičke i pokrajinske Vlade i u tome ne bi trebalo da bude nedoumica u javnosti. Vlada Republike Srbije je Zakonom o budžetskom sistemu zagarantovala Vojvodini 6 milijardi dinara više nego što je omogućavao propis predhodne Vlade, te stoga nisu tačni navodi u medijima da će Vojvodina biti uskraćena za 9,6 milijardi dinara.

Potpuna i istinita informacija je isključivo ova: osnovica za obračun budžeta AP Vojvodine, prema starom Zakonu o budžetskom sistemu – a koji je primenila vlada bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, kada je usvojila budžet za 2012, uz podršku predsednika AP Vojvodina Bojana Pajtića – bila je 750 milijardi dinara. Osnovica za obračun budžeta Vojvodine, prema novom zakonu koji je dosledno primenjen u Predlogu zakona o budžetu za 2013. je 837,2 milijarde dinara. Dakle, osnovica za obračun budžeta Vojvodine je sada znatno viša i povoljnija za Vojvodinu. Minimum od 7 odsto za Vojvodinu, po Cvetkovićevom zakonu je bio 52,5 milijardi dinara, a po novom Zakonu o budžetskom sistemu je 58,6 milijardi dinara, dakle, 6 milijardi dinara više.

Ministarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije iz navedenih razloga smatra teško objašnjivom promenu u odnosu pokrajinske vlade po pitanju Zakona o budžetskom sistemu – posebno u svetlu činjenice da se amandmani za budžet, a po ovom osnovu , nisu podnosili za vreme prethodne republičke vlade. S obzirom da se politika i praksa republičke vlasti u ovom pogledu nije promenila, nejasno je šta se i zašto dogodilo da bi čak i Skupština Vojvodine bila angažovana da amandmanima od nove vlade traži ono što nije traženo za vreme mandata Mirka Cvetkovića. Ministarstvo finansija i privrede stoga ističe da matematiku raspodele između Republike i Pokrajine nije svrsishodno koristiti za dnevno političke svrhe, koje toj temi ni po čemu ne pristaju.

Ministarstvo finansija i privrede smatra da nesuglasice oko načina finansiranja Vojvodine najbolje mogu biti rešene donošenjem Zakona o finansiranju pokrajine, što je ministar Dinkić predložio predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću još pre više od mesec dana.

Vlada Republike Srbije formiraće radnu grupu za izradu Zakona o finansiranju Vojvodine, u koju će biti uključeni i predstavnici pokrajinske vlade, a na čijem čelu će biti ministar Mlađan Dinkić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd