Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Srbija i Slovenija zajednički u Rusiji
14.11.2012.

Ministar finasija Srbije Mlađan Dinkić, koji je u zvaničnoj poseti Sloveniji, u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu izjavio je da je Srbija zadovoljna rezultatima međusobnih investicija dve zemlje i da će Srbija i Slovenija zajednički nastupati i na tržištu Ruske Federacije.

Povodom izgradnje Južnog toka, koji zvanično počinje u decembru, Dinkić je podsetio na to da je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao našeg premijera, kao i premijere svih drugih zemalja koji učestvuju u tom projektu."Mislim da u okviru toga mogu da se razviju i mnogi drugi podprojekti i upravo smo sa kolegama iz Slovenije razgovarali o zajedničkim nastupima na treća tržišta kao što je tržište Ruske Federacije, koje je jako naklonjeno Srbiji. A evo i sad su Slovenci bili u Moskvi i obe zemlje od ovog mogu imati mnogo veće koristi zajednički", ocenio je Dinkić.

Povodom međusobnih investicija Srbije i Slovenije ministar finasija je izrazio zadovoljstvo kvalitetom slovenačkih investitora, većim izvozom Srbije i zapošljavanjem naših građana.

"Mi imamo ovde dve velike investicije, jedna je naša kompanije Komtrejd, a druga, kojom se ponosimo je Nektar koja je preuzela čuveni Fruktal. Ono što je jako važno je da imamo dobru trgovinu i da su i slovenačke investicije u Srbiji rezultirale većim izvozom proizvoda iz Srbije u Sloveniju, kao i na druga tržišta, tako da su ukupne slovenačke investicije već dostigle milijardu i po evra", rekao je Dinkić."Naša ideja je da i u narednom periodu stimulišemo i investiranje i zapošljavanje naših građana ali i da stimulišemo naše investitore da ulažu u Sloveniju", rekao je ministar finansija.

On je naglasio da su se dva premijera Janez Janša i Ivica Dačić vrlo brzo usaglasila oko inicijative da naše dve vlade održavaju redovne godišnje susrete svih resora.

"To jeste važno da bismo mogli mnogo brže da otklanjamo eventualne probleme koji se javljaju u poslovanju između pojedinih firmi. Toga ima i kod slovenačkih firmi u Srbiji, a ima i kod naših firmi u Sloveniji. I drugo - da rešavamo i druga pitanja naših sunarodnika koji žive u Sloveniji ili Slovenaca u Srbiji", rekao je Dinkić.

Ocenivši odličnom ideju o permanentnim susretima dve vlade, ministar finansija Srbije je podsetio da se takvi susreti već praktikuju sa Italijom i Republikom Srpskom.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd