Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Još jedna uspešna emisija srpskih evro-obveznica
14.11.2012.

Danas je održana još jedna izuzetno uspešna emisija evro-obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu. Tom prilikom je prodato svih ponuđenih 750 miliona dolara petogodišnjih evro-obveznica sa prinosom od 5,45 odsto i kamatnom stopom (kuponom) od 5,25 odsto.

Ukupna tražnja investitora je bila čak 3,7 milijardi dolara, što je preko sedam puta više od inicijalne ponude koja je iznosila 500 miliona dolara. To je ministarstvu finansija omogućilo da tokom trgovanja poboljša uslove prodaje, tj. da dodatno snizi kamatnu stopu i poveća obim prodaje evro-obveznica na 750 miliona dolara.

Vlada Srbije je na ovaj način unapred obezbedila redovno finansiranje države za prvu polovinu sledeće godine.

Da podsetimo, ovo su znatno povoljniji uslovi od onih pod kojima je evro-obveznice pre godinu dana prodala prethodna Vlada, s obzirom da je danas ostvarena kamata koja je skoro 30% povoljnija (za čak dva procentna poena niža) nego pre godinu dana. To je jasan znak da međunarodno tržište ozbiljno sagledava program fiskalne konsolidacije nove Vlade i plan budžeta za 2013. godinu, kojim će biti prepolovljen budžetski deficit.

U trgovanju srpskim evro-obveznicama danas je učestvovalo 167 finansijskih investitora iz čitavog sveta. Najviše investitora je bilo iz SAD (47%), Velike Britanije (27%), Nemačke (8%), Hong Konga (4%), Danske (2%), Austrije (2%), Holandije (2%), Rusije (1%) i Švajcarske (1%).
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd