Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Sa MMF-om o reformama i budžetu
13.11.2012.

Glavne teme prvog dana razgovora predstavnika MMF-a i srpskih zvaničnika bile su smanjenje budžetskog deficita i javnog duga. Planirano je da se pregovori o sklapanju novog aranžmana odvijaju u dve faze. Prva faza će trajati do 20. novembra, a druga bi trebalo da usledi početkom naredne godine.

“ U narednih sedam dana razgovaraćemo o svim temama koje se tiču makroekonomskih projekcija, fiskalne konsolidacije, pozicije Narodne banke Srbije, a nakon toga, u drugoj fazi razgovora početkom naredne godine, konkretnije bismo dogovorili detalje buduće saradnje”, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić. On ističe da su razgovori sa MMF-om bili su veoma otvoreni i da su protekli u dobroj atmosferi, a predstavnici Fonda podržali su napore za veliku fiskalnu konsolidaciju koju Vlada namerava da sprovede tokom 2013. godine.

“Razgovorali smo i o srednjoročnim fiskalnim projekcijama, o tome kojim tempom vratiti javni dug u okvire zakonske od 45 odsto BDP-a, strukturnim reformama u javnom sektoru, reformama penzijskog sistema i tržišta rada”, precizirao je Senić.

Početkom naredne godine sledi druga faza razgovora sa MMf-om, kada bi se konkretnije razgovaralo o detaljima buduće saradnje.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd