Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Usvojen Zakon o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka
22.10.2012.

Vlada Srbije usvojila je danas Zakon o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka i uputila ga Skupštini Srbije na hitno usvajanje. Cilj donošenja ovog zakona je očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, izjavio je danas ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić.

Zakonom se predviđa prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu. On je precizirao da bi taj zakon u skupštini trebalo da se nađe u sredu i da bude izglasan u petak.Dinkić je istakao da Srbija ima dobre banke, ali "da postoje možda dve male nesistemske državne banke" koje su, prema njegovim rečima, upropašćene političkim odlukama i lošim plasmanima, a u njima građani takođe štede i mali privrednici imaju depozite.

Pošto je zadatak države da očuva finansijsku stabilnost, Vlada se odlučila na donošenje ovog zakona, rekao je Dinkić.

Primenom ovog Zakona će biti omogućeno rešavanje problema Nove Agrobanke (neadekvatno formirane za posebne namene u maju ove godine, po više osnova neusklađene sa Zakonom o bankama, gde je država 100% vlasnik), čiji je postojeći poslovni model dugoročno neodrživ. Zakon omogućava prenos kvalitetne aktive i obaveza Nove Agrobanke na Poštansku Štedionicu bez ugrožavanja njene stabilnosti. Poštanska Štedionica je preuzimalac kao najstabilnija banka na tržištu sa širokom poslovnom mrežom i čvrstom strukturom depozita.

"U ponedeljak štediše nesigurne Nove Agrobanke, koja bi inače otišla u bankrot, mogu da budu mirni, jer će moći da slobodno raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici, i naravno ne prenosimo samo depozite, već i likvidnost potrebnu da se zatvori ta transakcija", kazao je Dinkić.

Ovim Zakonom Vlada dobija ovlašćenje Skupštine Srbije da može brzo i efikasno da reaguje u slučajevima procenjene nestabilnosti banaka.

Vlada ovim predlogom sistemskom rešenja, najozbiljnijim od izbijanja ekonosmke krize 2008. godine, stvara uslove za trajnu stabilizaciju bankarskog sektora u Srbiji.

Vlada Srbije, uz podršku Narodne Banke Srbije, čvrsto je rešena da eliminiše sve elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i svaki potencijalni slučaj reši u skladu sa principima - pune stabilnosti finansijskog sistema, minimiziranja ukupnog troška za poreske obveznike i sprovođenje trajnih i održivih rešenja.

Stručni timovi Ministarstva finansija i privrede, NBS i Agencije za osiguranje depozita su u pripremi ovog rešenje tesno sarađivali sa timom eksperata Međunarodnog Monetarnog Fonda.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je rekao da bi Vlada Srbije u četvrtak trebalo da utvrdi predlog Zakona o budžetu za 2013. godinu koji predviđa da se budžetski deficit prepolovini na 3,5 odsto BDP-a. On je na 12. Ekonomskom samitu rekao da je plan da se sa takvim deficitom u 2013. zaustavi rast javnog duga, a zatim i da se drastično obori u 2014. godini. Kako je naglasio, vlada ima ozbiljnu i tvrdu nameru da prepolovi budžetski deficit, iako nisu svi ministri sreći zbog predloženog budžeta za narednu godinu.

Dinkić je kazao da vlada ne namerava da stane sa smanjenjem budžetskog deficita u 2013., već da ga dodatno smanji u 2014. godini na 1,9 odsto, a u 2015. na jedan odsto i napomenuo da će javni dug na kraju ove godine biti 60 odsto od vrednosti BDP, a da će se smanjiti ispod tog nivoa od 2014.

Prema rečima Dinkića, da bi se sve to realizovalo u praksi, donet je i srednjoročni program reformi sa strukturnim merama koje podrazumevaju poboljšvanje poslovne klime, nastavak ukidanja parafiskalnih nameta i dodatno uprošćavanje sistema plaćanja poreza tako što će se u narednih godinu i po dana potpuno preći na elektronske poreske prijave.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd