Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
Динкић: Влада формира нову авио-компанију и обнавља флоту
22.10.2012.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да Влада Србије планира да формира нову авио-компанију очишћену од дугова и обнови флоту активирањем старог уговора са "Ербасом".

"У плану је формирање нове авио-компаније, која би била без дугова, али планирамо и да обновимо стари аранжман са ''Ербасом'' за лизинг 12 нових авиона, за шта би та нова компанија добила државне гаранције од 140 милиона долара", рекао је Динкић.

Погледајте гостовање министра финансија и привреде Млађана Динкића у емисији Добро јутро на ТВ Пинк.Он је навео да се током недавног боравка српске делегације у Абу Дабију дошло на идеју да се авио-компанија из Уједињених Арапских Емирата "Етихад" укључи у цео овај пројекат тако што би "Етихад" преузео на себе државне гаранције од 140 милиона долара, а заузврат би постао сувласник Јата.

Овај предлог је још у фази идеје, међутим, одлука да се прави нови "Јат" и обнови флота је дефинитивна одлука владе, рекао је Динкић.

Према његовим речима, разлог због кога би "Етихад" био заинтерсован за овакав аранжамн је што је ова држава вољна да инвестира у српску пољопривреду не би ли себи обезбедила прехрамбену сигурност, али су јој за то потребни адекватни логистички центри - лука на Дунаву и карго терминал на београдском аеродрому за транспосрт свежег воћа и поврћа.

Динкић је казао да ће компанија "Ал дахра" највероватније преузети луку Нови Сад која би постала логистички центар за извоз пољопривредних производа из Србије, како у Емирате, тако и на европска тржишта.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд