Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Нови закон не спречава долазак " PayPal -а " у Србију
20.10.2012.

Желимо да демантујемо тврдње из вашег данашњег текста да "нови Закон спречава долазак PayPal -а у Србију", јер се ради о предлогу Закона о девизном пословању. Оно што је тачна информација, је да уколико предлог Закона буде усвојен, он неће бити препрека функционисању PayPal -а у Србији јер су измене управо рађене са намером да се створе услови за функционисање давалаца услуга онлине трансфера новца. Нису тачне тврдње једног дела јавности, да би и у том случају, за будућу употребу PayPal сервиса у Србији, грађанима Србије био неопходан рачун у иностранству.

Ово можете можете проверити једноставним увидом у сервисе банака у суседним земљама које су у своју понуду укључиле и интеграцију са PayPal сервисом. Достављамо вам линк Ерсте банке у Хрватској где се објашњава шта је PayPal и како га могу користити корисници ове банке преко својих локалних рачуна
http://www.erstebank.hr/hr/Gradjanstvo/Kartice/Vodic_kroz_PayPal

Такође како PayPal функционише у Хрватској можете сазнати и овде.
http://www.paypal-registracija.co.cc/

Према томе важно је да грађани знају да ће предложене измене Закона о девизном пословању омогућити функционисање сервиса за електронско плаћање у Србији што укључује и PayPal. Отварање девизних рачуна у иностранству неће бити предуслов за употребу ових сервиса као што то није предуслов у било којој другој земљи.
Тренутно то јесте услов просто због чињенице што PayPal званично не функционише у Србији, али се надамо да изменама Закона неће више бити препрека да та компанија коначно понуди своје услуге и грађанима Србије.

У наставку вам шаљемо текст са странице Ерсте банке који говори о томе шта је тачно PayPal, а предлажемо вам да контактирате и друге банке у Хрватској и званичне институције, просто прецизности ради.

“PayPal је врло популаран сервис електроничког плаћања који омогућује сигурно и једноставно онлине плаћање. Укратко, PayPal је водећа "интернетска банка". Свој онлине рачун можете отворити бесплатно, а преко тог рачуна можете куповати онлине, пребацивати новац, али и примати новац преко интернета. PayPal није банка, али послује врло слично. Корисник мора отворити особни рачун на који може директно уплаћивати новац са свог банковног рачуна или кредитне картице. Овај онлине сервис прима уплате у 17 страних валута, укључујући куне. Путем wеб портала PayPal корисник може пребацивати тај новац на рачуне других корисника PayPal а, плаћати куповину у бројним страним wеб трговинама и куповати на eBay аукцијама. Те услуге су бесплатне, а PayPal зарађује тако што трговцима наплаћује провизију по свакој трансакцији.
Једна од највећих предности PayPal -а је што корисник приликом плаћања у web трговини не оставља број своје кредитне картице или банковног рачуна те тако значајно смањује ризик од злоупотребе тих информација.”

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд