Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Вести
Верзија за штампу
За месец и по дана банке привредницима одобриле више од 668 милиона евра кредита за ликвидност
17.10.2012.

Пословне банке су привредницима за само месец и по дана одобриле више од 668 милиона евра кредита за одржавање ликвидности са субвенционисаном каматом. Због велике тражње привредника, а на предлог Министарства финансија и привреде, прошле недеље су усвојене измене уредбе којима је издвојено додатних 1 милијарду динара за субвенционисање камата по овим кредитима, која су обезбеђена кроз ребаланс буџета. На тај начин укупна средства за овај Програм у 2012. години износе 1,3 милијарде динара.

Изменама уредбе је прецизирано и да износи припадајуће субвенционисане камате за 2012. годину, које банке потражују за велика предузећа, не сме прелазити 50 одсто укупног потраживања за субвенционисану камату за све врсте пласмана у овој години.

На тај начин подстичемо банке да своја средства усмере више ка предузетницима, малим и средњим предузећима.

Од 1. септембра, односно од почетка спровођења Уредбе о субвенционисању камате на кредите за ликвидност, обртна средства и финансирање извозних послова, банке су одобриле 534 милиона евра кредита са девизном клаузулом, док је динарских кредита одобрено у износу од 134 милиона евра.

Од укупно 668 милиона евра кредита, на нове пласмане отпада 400 милиона евра кредита (60 одсто), рефинансирано је 188 милиона евра кредита (28 одсто), а за извозне послове одобрено је 80 милиона евра кредита (12 одсто).
Мала предузећа учествују у укупном износу одобрених кредита са 22, одсто, средња са 23 одсто, а велика са 55 одсто.

Програм кредита за ликвидност са субвенционисаном каматом покренуло је Министарство финансија и привреде у циљу одржавања ликвидности привреде. Банке пласирају своја средства привреди, а држава субвенционише каматну стопу, и то са 5 одсто, како за динарске, тако и за кредите са валутном клаузулом. Тако привредници за динарске кредите за ликвидност имају годишњу каматну стопу у висини референтне стопе НБС, а за девизне евро кредите максималну камату до 3,5 одсто годишње.

Сумарни приказ услова кредита:

корисник

лимит кредита

годишња каматна стопа за корисника

износ државне субвенције

рочност кредита

 

РСД

РСД

ЕУР

%

 

предузетници и мала предузећа

30,000,000

* реф НБС

3.5%

5%

5 месеци грејс период, 13 месеци отплате

средња предузећа

200,000,000

* реф НБС

3.5%

5%

велика предузећа

400,000,000

* реф НБС

3.5%

5%

велика предузећа извозни послови

600,000,000

само са валутном клаузлом, 3,5%

5%


У овај Програм укључиле су се следеће банке: Комерцијална банка, Intesa, Raiffeisen, Societe Generale, Erste банка, Unicredit банка, Hypo Alpe Adria банка, EFG, Чачанска банка, Credy банка, Volksbank банка, Marfin банка, Procredit банка, Credit Agricole, Војвођанска банка, Универзал банка, Финдоместик банка, ОТП банка, НЛБ банка, банка Поштанска штедионица, АИК банка, Пиреус банка, Opportunity банка и Алфа банка.

Програм кредита за ликвидност са субвенционисаном каматом - извештај, 12.10.2012. годинеbullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд