Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Prioritet vlade je borba protiv nezaposlenosti
15.10.2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić uručio je danas ugovore investitorima koji su u 16. krugu javnog poziva Programa za podsticaj direktnim investicijama aplicirali za bespovratna sredstva.

Reč je o 11 domaćih i 11 stranih kompanija koje će u naredne tri godine otvoriti oko 5.000 novih radnih mesta i uložiti oko 120 miliona evra širom Srbije.

“Prioritet Vlade je borba protiv nezaposlenosti i privlačenje investicija. Najveća investicija u ovom krugu, ako zanemarimo Geoks sa kojom smo već prošle nedelje potpisali ugovor, jeste investicija veoma poznate američke kompanije „Cooper Standard Automotive“ koja će u Sremskoj Mitrovici investirati više od 20 miliona evra i zaposliti 500 novih radnika. Radi se o ogromnoj kompaniji čiji je godišnji promet 2,4 milijarde dolara“, izjavio je Dinkić i dodao da je ovo još jedan pozitivan signal da naša automobilska industrija nastavlja da se razvija jako brzim tempom.On je izrazio zadovoljstvo što se nakon pokretanja Fijatove proizvodnje novog modela u Kragujevcu, sve više kompanija iz oblasti auto-komponenti interesuju za proizvodnju u Srbiji i dodao da je siguran da će „Cooper Standard Automotive“ izazvati veliku pažnju i drugih američkih investitora iz oblasti automobilske industrije.

Ministar Dinkić je izjavio danas da se nada uspešnom završetku tendera za privatizaciju smederevske Železare i da će njenim pokretanjem, uz proizvodnju Fijata i proizvodnju novih kompanija koje stižu u našu zemlju, Srbija povećati izvoz i industrijsku proizvodnju, i ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda u iznosu od najmanje 2 odsto u 2013. godini.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Božidar Laganin, rekao je da su u ovom krugu odobreni projekti u visini od 119 miliona evra, sa rokom realizacije od tri godine, dok je iznos odabrane pomoći oko 32 miliona evra. On je istakao da je od 2006 godine, od kada SIEPA implementira ovaj program, objavljeno ukupno 16 javnih poziva i da je u programu skoro 248 projekata koji su omogućili da se privuče ukupno 1,4 milijarde evra investcija i kreira više od 45 hiljada direktinih novih radnih mesta.

Direktor kompanije Lenada Slobodan Stefanović, koja planira da u Pirotu investira oko 2,5 miliona evra i otvori 143 novih radna mesta, izrazio je zahvalnost Ministarstvu finasija i privrede i SIEPA-i što su u njegovoj kompaniji prepoznali kvalitet i partnera za neku buduću saradnju.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd