Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Građanima će biti vraćen iznos uvećanog PDV za struju za septembar
14.10.2012.

Ministarstvo finansija i privrede pripremiće odluku koja će omogućiti da "Elektroprivreda Srbije" svim građanima, uz naredni račun, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru, odnosno u vreme kada povećana stopa PDV nije bila na snazi. Ova odluka će se naći već na sledećoj sednici vlade.

Tako će građanima i privredi kroz račun za utrošenu struju koji će im EPS isporučiti u novembru, biti vraćen iznos za uvećani porez na dodatu vrednost.

Napominjemo da Zakon o porezu na dodatu vrednost jeste definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju, kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom.

Međutim, nije pravedno da građani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru i što zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu.

Ova odluka ministarstva neće biti na štetu "Elektroprivrede Srbije", jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd