Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ukinute četiri takse za registraciju vozila
01.10.2012.

Ministarstvo finansija i privrede se, u ime Vlade Srbije, izvinjava građanima ukoliko su imali neprijatnosti prilikom registracije vozila, jer kasni primena odredaba zakona kojima su ukinute takse koje omogućavaju jeftiniju registraciju. Ministarstvo finansija i privrede, preko Uprave za trezor, svim građanima kojima su naplaćene ukinute takse, novac će vratiti, a instrukcija će biti postavljena na sajt Ministarstva finansija i privrede www.mfp.gov.rs , sutra tokom dana.

U subotu, 29. septembra, u Službenom glasniku objavljeno je 27 zakona, od kojih su neki stupili na snagu 1.oktobra, a neki će stupiti 8 dana po objavljivanju. Kako se trajno ukida 138 različitih taksi i nameta, u više različitih zakona, na republičkom i lokalnom nivou, do kašnjenja u primeni je došlo jer nisu sva ministarstva na vreme dostavila instrukcije šalterima na lokalu.

Danas su stupili na snagu zakoni kojima su ukinute takse kojima će biti omogućena jeftinija registracija automobila: zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole, potvrde o privremenoj registraciji ili registracione nalepnice i odjavu vozila (690 dinara), za izdavanje saobraćajne dozvole i registracione nalepnice (770 dinara), kao i komunalna taksa koja je izmenama zakona ograničena. Reč je o izmenama Zakona o republičkim i administrativnim taksama i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Zakonom o javnim putevima, predviđeno je i ukidanje naknade za korišćenje puteva (690 dinara), a ta odredba će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku. Ekološka nadoknada (500 dinara) je ranije ukinuta, na osnovu izmene Uredbe.


Ukinute takse za registraciju vozila


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd