Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Prihod od inostranih gostiju 992 miliona dolara
27.09.2012.

„Strani gosti ukupnom prihodu od turizma u Srbiji doprinose sa oko 30 odsto što je prošle godine iznosilo 992 miliona dolara”, izjavio je danas državni sekretar za turizam u Ministarstvu finansija i privrede Srbije dr. Goran Petković.

On je po otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu rekao da prihodi od stranih turista godinama rastu i da je gotovo izvesno da će tako biti i ubuduće.

"Ove godine ćemo preći milijardu dolara prihoda od turizma. U poređenju sa nekim drugim zemljama, to nije mnogo, ali ohrabruje to što godinama prihod raste", rekao je Petković.

"Destinacije poput Vojvodine, Srbije, Mađarske i Crne Gore su male, ako nemate bazičnu atrakciju, kao što su more i plaže. U toj situaciji morate tražiti turističke proizvode koji su povezani što posebno važi za udaljenije ciljne grupe, poput Dalekog Istoka SAD i Japana", rekao je Petković i dodao da se iz tog razloga najviše afirmišu turizam na Dunavu i tematske rute. On je naglasio da je ruta "Put rimskih careva" "regionalni proizvod - od Pulske arene u Hrvatskoj, preko Sirmijuma i Viminacijuma u Srbiji, do rumunskih ostataka mostova i bugarskih termi iz antičkog perioda". Petković je rekao i da su posebno mesto na turističkoj mapi Srbije dobili i "putevi vina", takođe kao tematski i regionalni program, zatim biciklizam i pešačke rute.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd