Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić: Bržim izdavanjem dozvola pokrenuti privredu
26.09.2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je jedan od prioriteta da se izmenama postojećih zakona pojednostave procedure i skrati vreme za izdavanje građevinskih dozvola kako bi se pokrenula privredna aktivnost u Srbiji.

Dinkić je na okruglom stolu u Ekonomskom institutu rekao da je sada prosečno vreme za izdavanje dozvola oko 280 dana što nas svrstava na dno svetske lestvice, ukazavši da je to neophodno promeniti.

Ministar je napomenuo da je izdavanja građevinskih dozvola najgore uređena u našem ekonomskom sistemu, zbog čega smo u izveštaju Svetske banke "Doing biznis" što se tiče toga na 175. mestu od ukupno 183 zemlje.
Kako je Dinkić objasnio, pojednostavljivanje procedura i skraćivanje vremena za dobijanje dozvola, to je jednostavnije nego poreska reforma sistema naknada za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta.

Poresku reformu naknadu za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poresku reformu na imovinu i paušalno oporezivanje moguće je, prema njegovim rečima, kompletno sprovesti tek naredne godine.

Dinkić je kazao da je potrebno da svi zainteresovani za tu oblast zajedno rade na toj reformi.

On je rekao da podržava ideju da se naknada za korišćenje i uređenje gradskog građevinskog zemljišta konvertuje u drugačije oporezivanje imovine pravnih lica.

"Smatram da treba ukinuti naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, ali zato uvesti adekvatno oporezivanje imovine pravih lica", naglasio je Dinkić.

On je dodao da se trenutno porez na imovinu pravnih lica plaća na nerealnu osnovicu, što je u mnogim slučajevima ispod tržišne vrednosti preduzeća.

Dinkić je kazao da jedan od lokalnih prihoda koji bi mogao da bude promenjen, kada bude ukinuta naknada za korišćenje zemljišta, je i reforma paušalnog oporezivanja, jer osnovica nije dobra i preterano je niska za neke delatnosti, na primer advokatske.

Ministar je ukazao i da lokalne samouprave propisuju visoke naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koje ne odgovaraju stvarnim troškovima, što poskupljuje gradnju, pa su cene veće nego što bi trebalo da budu.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd