Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Dinkić razgovarao sa predstavnicima Eksim banke o kreditu za izgradnju autoputeva u Srbiji
24.09.2012.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sastao se sa potpredsednikom kineske Eksim banke Liu Liange, od kojeg je, u ime Vlade Srbije, zatražio dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra, po veoma povoljnim uslovima, za izgradnju autoputeva u Srbiji. Kredit bi se koristio za izgradnju deonica autoputa Obrenovac – Ljig na koridoru 11 i autoputa Pojate- Preljina (Moravski koridor), čime bi se ubrzala izgradnja autoputa Beograd – Čačak i strateškog trougla autoputeva u Centralnoj Srbiji.

Ukoliko bi ovakav dogovor bio napravljen, ugovor sa bankom i izvođačima radova bio bi potpisan do kraja godine, sa početkom radova 2013. godine.

Na sastanku sa predstavnicima kineske Eksim banke, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić istakao je da je Vlada Srbije zadovoljna dosadašnjim tokom radova na izgradnji mosta Zemun –Borča. On je naglasio da bi izgradnja ovih autoputeva bila značajna za veliki broj žitelja Srbije, jer su svi veliki investitori svoje proizvodne kapacitete do sada uglavnom locirali upravo blizu autoputa na koridoru 10. Izgradnja novih autoputeva značajno bi ubrzala privredni razvoj i drugih regiona kroz koje će prolaziti.

Predstavnici kineske Eksim banke su istakli da je Srbija jedini strateški partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, i da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom naših država. Oni su naglasili da će njihova banka biti vrlo efikasna.

Podsećamo, Vlada Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine potpisale su Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture avgusta 2009. godine. Vlada Srbije, u avgustu 2012. imenovala je ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića za predsednika srpskog dela mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa Narodnom Republikom Kinom.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd