Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Zanatlije i preduzetnici ne moraju da „defiskalizuju“ fiskalne kase
21.09.2012.

Povodom učestalih pitanja zanatlija i preduzetnika o obavezi plaćanja tzv. „defiskalizacije“ fiskalnih kasa, obaveštavamo javnost da ovlašćenim serviserima ne moraju da plaćaju nikakve naknade za „defiskalizaciju“ kase. Takođe, zanatlije i preduzetnici nisu više u obavezi ni da poseduju terminal za daljinsko očitavanje formiranih dnevnih izveštaja iz fiskalne kase (GPRS terminal).

Reč je o preporuci Ministarstva finansija i privrede i Poreske uprave, u skladu sa Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Preporuka se odnosi na sve preduzetnike koji plaćaju porez na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod (paušalci), odnosno na 20.821 obveznika.

Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama trebalo bi da omogući uštedu koja se kreće i do 40.000 dinara godišnje, a najveća korist je u smanjenju ukupnog administriranja pri otvaranju i samom funkcinisanju radnje.

Uredba o ukidanju fiskalnih kasa za zanatlije, kojom se 35 delatnosti oslobađaju obaveze posedovanja fiskalnih kasa, počela je da se primenjuje od 1. septembra.

Spisak delatnosti koje nemaju obavezu držanja fiskalnih kasa možete naći na sajtu Poreske uprave.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd